U bent hier

Luister naar de jongsten!

Het leven is een school, vond Benedictus van Nursia. En daarin moet je nooit een beslissing nemen zonder naar de jongsten te luisteren. Prof. dr. Thomas Quartier osb, leert je graag hoe dat werkt.

Quartier is als theoloog en religiewetenschapper verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en het Titus Brandsma Instituut én benedictijn. “De school is een verdichte vorm van een houding die je het hele leven zou moeten hebben”, verklaart hij Benedictus’ visie. 

Één van de leerlingen

Een ‘dialogisch leerproces’. “Leraar zijn is nooit alleen vertellen, maar ook tussen de leerlingen staan als één van hen.” Leren als leraar of leidinggevende zit ‘m niet alleen in bijscholing volgen, maar leerlingen ontmoeten. “Een spirituele houding in je praktijk als leraar.” Dat leert Quartier je tijdens zijn workshop op de Identiteitsdag Katholiek Onderwijs.

Ritme 

Ja, om goed te kunnen luisteren is tijd voor reflectie nodig. “En daar is de Benedictijnse leerschool geschikt voor.” Zo rijkt Benedictus een dagritme aan. Nooit een doel op zich, zo’n dagritme. “Maar het kan behulpzaam zijn om structuur op school aan te brengen. Dat je vanuit die houding met leerlingen samen momenten van reflectie hebt. Hoe begin je de dag, de les? Plan je momenten van bezinning?”

Zo’n houding noemt Quartier ook belangrijk voor professionaliteit buiten de concrete lessen. 

Herkauwen 

Benedictus legt ook nadruk op lezen. Niet studieus lezen, maar een tekst herkauwen: spiritueel lezen. “Het helpt je om die lerende houding te ontwikkelen.” Dat element zal terugkomen in Quartiers workshop. 

Bezinning in je werk

Bezinning staat niet los van je concrete taken als leerkracht of leidinggevende, wil Quartier de deelnemers meegeven. “Je kunt een bezinnende houding ín die taken brengen.” 

“Met luisteren naar de jongste in een groep, ben je nooit klaar. Ik zou het fijn vinden als mensen leren naar elkaar te luisteren, leraren én leidinggevenden.” Openheid én autoriteit.

Geïnteresseerd? Meld je aan voor de Identiteitsdag Katholiek onderwijs

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs