U bent hier

Loes Ypma start bij Verus: ‘Bijzonder onderwijs past bij verstandig samenleven’

“Nederland is een land zonder echte meerderheden. Het past in onze traditie van verstandig samenleven om bijzonder onderwijs te hebben.” Loes Ypma werd vrijdag verkozen tot voorzitter van Verus, werd geïnterviewd door NRC en Reformatorisch Dagblad en sprak dinsdag de studenten van de Driestar Hogeschool toe.

Bijzonder onderwijs versterkt de democratie

De hogeschool organiseerde een themadag ter gelegenheid van 100 jaar vrijheid van onderwijs. Ypma ging bij de Driestarstudenten in op de totstandkoming van bijzonder onderwijs en de rol die zij speelt in onze samenleving. 
 
“En als er problemen rijzen in het onderwijs, moeten we niet de vrijheid van onderwijs afschaffen maar moeten we er alles aan doen om die aan te pakken binnen de bestaande kaders. Wat mij betreft moeten we de vraag stellen of bijzondere scholen de universele rechten van de mens en de elementaire vrijheden, de grondbeginselen van de democratie in de weg staan of juist versterken?” 
 
Naar Ypma’s idee is het dat tweede: versterken. “Scholen die zijn aangesloten bij Verus willen kinderen bijbrengen dat de mens niet leeft voor zichzelf alleen. met inspirerende verhalen, gebaseerd op de Bijbel en de christelijke traditie en met vieringen geven we kinderen hoop en positiviteit. en dat is nodig, want we zien dadelijk mensen met verhitte koppen tegenover elkaar staan en op social media overtreffen de schreeuwende reacties elkaar.” 
 

School in de 21e-eeuwse maatschappij

Ze gaf de aanwezige studenten ook nog een opdracht mee: Het is prima als je er als school bent voor je eigen groep. “En wat mij betreft heeft een christelijke of katholieke school ook een taak in onze 21e-eeuwse maatschappij. Een gefragmenteerde, multireligieuze, multiculturele maatschappij met toenemende tegenstellingen. De school mag zich de vraag stellen: wat kan ik als school betekenen voor mijn omgeving, voor die maatschappij? Juist vanuit haar christelijke identiteit, vanuit bewogenheid met de samenleving.”
 

Lees meer

In haar eerste week als voorzitter gaf Loes Ypma interviews aan NRC en het Reformatorisch Dagblad. Lees die hier terug:
PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs