U bent hier

Lief, behulpzaam, een leider… In Hardenberg leren kinderen hun kwaliteiten kennen

De Albertus Risaeusschool in Hardenberg werkt met het leerconcept Leren van binnenuit. Verus-voorzitter Loes Ypma ging samen met bestuurder Harry Lamberink op bezoek en vroeg de kinderen waarom het belangrijk is dat ze hun kernkwaliteiten leren kennen. Bekijk haar filmpje hier.

Iedereen heeft iets moois in zich

Bij Leren van binnenuit is er veel aandacht voor de intrinsieke motivatie. Er wordt op een mooie manier naar kinderen en elkaar gekeken: wat kan jij, wat wil jij? Elk kind heeft iets moois in zich. De kinderen leren al van jongs af aan dat iedereen kwaliteiten heeft. 

Door leerlingen, leraren en ouders

De leraren van de Albert Risaeusschool krijgen een opleiding en voor ouders zijn er speciale ouderavonden. De school is een professionele leergemeenschap; er wordt academisch onderzoek gedaan naar de vraag: Werkt het? In verschillende jaarklassen wordt, passend bij het niveau van de kinderen, aandacht aan kernkwaliteiten geschonken. 

In groep 1 bijvoorbeeld, staat op dit moment Lief centraal. In de klas hangt een magnetisch bord met alle namen van de kinderen bij een dierenplaatje. Als je ziet dat een kindje uit je klas lief is, mag je zijn plaatje op het magneetbord met Lief plaatsen. De juf besteed hier aandacht aan en bespreekt met de klas hoe het voelt als iemand lief voor je is en hoe het voelt om zelf lief te zijn voor een ander. 

In groep 8 vindt iedere dag één van de kinderen een balletje in z’n laatje. Dat kind mag drie keer tijdens de les “Freeze!” door de klas roepen. De docent vraagt vervolgens of de leerlingen kwaliteiten hebben gezien bij een ander. 

32 kernkwaliteiten

Ieder jaar komen er 4 kernkwaliteiten bij zoals zelfstandigheid, geduld, leiderschap enzovoorts. In groep 8 hebben de kinderen 32 kernkwaliteiten in hun rugzakje, om naar zichzelf en de mensen om zich heen te kijken.

 

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs