U bent hier

Leerlingen krijgen slechter onderwijs door WWZ

De Wet werk en zekerheid schaadt de kwaliteit van onderwijs. Dat is de algemene teneur van de 70 meldingen die afgelopen week binnenkwamen bij ons Meldpunt WWZ.  Daar meldden zich besturen, directeuren, (inval)leerkrachten en ouders. Ze voelen zich allemaal benadeeld door de Flexwet. 10% van de meldingen ging over klassen die naar huis zijn gestuurd omdat er geen vervanger beschikbaar was. U kunt nog blijven melden!

Kortdurende vervanging onvindbaar

Sinds juli, toen de WWZ voor het bijzonder onderwijs ging gelden, kunnen scholen bijzonder lastig aan invallers komen. Dat blijkt uit de meldingen die Verus binnenkrijgt. Invallers komen niet meer voor één dag opdraven, omdat één dag geldt als één contract, een invaller op die manier in no time aan zes contracten zit en niet meer bij een schoolbestuur aan de slag kan. 

“Korte invalsituaties zijn heel lastig op te vullen. Inmiddels een klas een dag naar huis gestuurd en in meerdere gevallen kinderen verdeeld over de andere klassen. In dergelijke situatie bieden we dan alleen nog maar opvang en geen kwalitatief hoogstaand onderwijs.”

Voorzorgsmaatregelen schieten tekort

De voorzorgmaatregelen die scholen hebben getroffen, aansluiting bij een invallerspool, kosten veel tijd en geld en blijken onvoldoende. 

“Onze vaste invalpool is nu al ongeveer structureel leeggevist.”

Werkdruk omhoog

Het gevolg is dat schooldirecteuren zelf voor de klas gaan staan, om hun eigen werk in de avonduren te doen. Parttimers worden gevraagd extra dagen te werken om de klas van een zieke collega op te vangen. Onderwijsassistenten worden voor de groep gezet. Of klassen worden opgesplitst met gevolgen voor meerdere collega’s stijgt. Studiedagen gaan niet door omdat er geen vervangers gevonden worden. Kortom: de werkdruk stijgt en melders voorzien meer uitval van leerkrachten als gevolg van de WWZ.

“Vorige week 5 keer vervanging nodig in verschillende groepen ivm met ziekte en studie. Voor 4 groepen was geen vervanging te vinden. Oplossing: 1 groep naar huis, collega geen studiedag, RT-er en LD 2 dagen voor de groep. #werkdrukverhoging”

Kwaliteit van onderwijs omlaag

De melders zijn unaniem van mening dat de kwaliteit van onderwijs lijdt onder de gevolgen van de WWZ. Dat geldt voor bestuurders, directeuren, leerkrachten en ouders.

“Soms zelfs in één vervanging van enkele dagen worden verschillende personen ingezet. Wie heeft het over kwaliteit?”

De eerste griepgolf moet nog komen, maar verschillende scholen hebben nu al klassen naar huis moeten sturen als gevolg van de WWZ. Nieuwsuur besteedt daar morgenavond aandacht aan

Ons meldpunt blijft open, dus blijf vooral uw ervaringen met de WWZ insturen!

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs