U bent hier

Leerkrachten vrijgesproken in zaak zwembadongeluk

Zojuist deed de rechtbank in Utrecht uitspraak in de zaak over het vreselijke en dramatische zwembadongeluk waarbij door noodlottige omstandigheden een Syrisch meisje is verdronken. Leraren werden vrijgesproken, badmeesters veroordeeld. De impact van deze uitspraak is groot voor alle betrokkenen, en voor het gehele onderwijsveld.

De twee leraren die bij de zwemles aanwezig waren, gaan vrijuit. Drie badmeesters zijn schuldig bevonden aan de dood van het 9-jarige schoolmeisje bij het schoolzwemmen en krijgen werkstraffen van zestig uur. 
  
In de afgelopen jaren zijn steeds meer scholen gestopt met zwemlessen. Verus steunt scholen die ervoor kiezen zwemlessen wel op te nemen in hun lesprogramma en het zien als hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Juist door het aanleren van zwemmen worden heel veel ongelukken voorkomen.

Rechtbank wijst op belang protocollen 

In haar uitspraak wijst de Rechtbank erop dat kennis en uitvoering van de protocollen van belang zijn en dat deze regelmatig worden geëvalueerd met leerkrachten en zwembadpersoneel. Ook is onderlinge communicatie tussen leerkrachten en zwembadpersoneel essentieel voor een goede invulling en uitvoering van het zwemonderwijs en het toezicht op de leerlingen tijdens en na het zwemonderwijs. 

Het is dus van belang voor scholen om protocollen na te lopen en verantwoordelijkheden en rollen van betrokken partijen opnieuw tegen het licht houden en afstemmen en regelmatig te evalueren.

De juridische helpdesk en onze gespecialiseerde juristen en advocaten staan u graag te woord bij vragen, bijvoorbeeld over uw protocollen en afspraken.
Als Verus leven we mee de schoolgemeenschap en de direct betrokkenen. Wilt u doorpraten over de impact van een zaak als deze voor de gemeenschap binnen en buiten de school? Maak een afspraak met een van onze identiteitsadviseurs via 0348 – 74 44 25.

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs