U bent hier

Leerkrachten strafrechtelijk vervolgd na tragisch ongeval in zwembad

Niet de school of het zwembad, maar leerkrachten en zwembadmedewerkers worden vervolgd voor de dood van het Syrische meisje Salam dat bij het schoolzwemmen verdronk. Deze droevige zaak leidt tot onrust in de zwembadsector en het onderwijs. Verus volgt deze droevige zaak met veel impact voor alle betrokkenen met belangstelling.

Het Openbaar Ministerie eiste gisteren 120 uur werkstraf tegen de vijf mensen (twee leraren en drie zwembadmedewerkers) die toezicht hadden moeten houden in het zwembad in Rhenen. Zij worden niet verdacht van een opzetdelict, zoals dat heet, maar van een schulddelict. 

Wie is verantwoordelijk?

De rechtszaak kan grote gevolgen hebben voor individuele leerkrachten. Want niet de school of het zwembad, maar vijf individuen worden verantwoordelijk gesteld door het Openbaar Ministerie. 

Dat is ook de kritiek van advocaat Jan Peter van Schaik. Die vroeg om vrijspraak voor de leerkracht en zegt dat het OM beter de school en het zwembad had kunnen vervolgen, omdat die de toezichthouders hadden moeten instrueren of trainen. "Deze vervolging heeft grote gevolgen voor toezichthouders in het algemeen. Iedere ouder die meegaat op een schoolreisje, mag in geval van een ongeluk nu vrezen voor vervolging."

Verus volgt de zaak. Roept deze bij uw school of –bestuur vragen op, dan kunt u contact opnemen met onze juridische helpdesk of Verus Verzekeringen

 

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs