U bent hier

‘Leergesprekken bieden lucht’

Ze vond het te kort. “Ik hoopte op een tweede deel, dan had ik me absoluut ingeschreven.” Karin Melis, identiteitsadviseur bij Stichting Laurentius, nam vorig jaar deel aan de Leergesprekken van prof. dr. Renée van Riessen. Die gaan in de reprise. “Broodnodig voor onze geestelijk hygiëne.”

Verus organiseert de Leergesprekken op het kruispunt van Onderwijs, Religie en Filosofie, gegeven door Renée van Riessen, bijzonder hoogleraar Christelijke filosofie aan de Universiteit Leiden. 

Geen dichtgetimmerd betoog“Heel goed gedaan”, blikt Melis terug op de drie bijeenkomsten. “Van Riessen behandelde denkers die mij aanspreken, zoals Martin Buber. En bij het materiaal dat ze aanleverde, formuleerde ze steeds een aantal vragen. Heel slim, want dat geeft richting aan hoe je leest.” 

De colleges van Van Riessen vond Melis niet alleen heel aantrekkelijk gepresenteerd, “Renée heeft ook ruimte om zich heen. Ze houdt geen dichtgetimmerd betoog. Er was veel dialoog. En het is ook heel leuk om te zien hoe anderen met het materiaal omgaan.” 

Goed op zichzelf

Wat je er praktisch aan hebt, van die leergesprekken? Dat vindt Melis een onnodige vraag. “Ik weet dat het onderwijs praktisch is en schoolbestuurders vaak grote behoefte hebben aan praktische handvatten. Maar de problemen waar veel van hen mee worstelen, kun je niet praktisch oplossen.”

Waar die leergesprekken goed voor zijn, is ‘lucht’. “Die middagen op zichzelf zijn goed. Mensen moeten dat niet onderschatten. Er zijn, zaken delen, aandacht hebben voor elkaar. Dat geeft lucht. Broodnodig voor de geestelijke hygiëne.” 

Uit het hoofd

Het viel Melis vorig jaar op dat zij de enige katholiek was. Ze merkte verschil: “Protestanten zitten meer in het hoofd. Daar uitkomen, dat is echt een moeilijke opgave. Maar dit is júist ook voor katholieken een geschikte cursus. Ga er maar eens heen!”

Geïnteresseerd? 

De nieuwe leergesprekken starten op 5 april. Er zijn nog vijf plaatsen beschikbaar 

 

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs