U bent hier

Kwetsbaar op het podium van VERUS2018, je moet het maar durven

“Thuis is ze kwetsbaar. Maar als ze de deur uitgaat moet ze weer de directeur zijn. Dan moet ze er weer staan.” Tijdens VERUS2018, vandaag in Bussum, tonen schoolleiders, docenten en andere collega’s durf door kwetsbaar te zijn.

Op het podium stonden vanochtend naast muzikant Stef Bos en presentator Annemieke Schrijver verschillende mensen uit het onderwijs die hun persoonlijke, kwetsbare maar ook krachtige verhaal vertelden.

Open en eerlijk

Schooldirecteur Adelheid Bierman bijvoorbeeld, die vertelde dat ze van haar kinderen hoort dat ze open en eerlijk is, al doet dat soms zeer, en die openheid en eerlijkheid ook toont in de teams op haar twee scholen. Juist dan, zegt ze, als je met elkaar eerlijk kunt bespreken wat je wilt bereiken, wat er goed gaat en beter kan, doe je het goed met elkaar.

Ik kan het niet, maar wil het wel

Of Kiki Huijnen, bestuurder van Movare: zij stond in de donkere zaal, op dat grote podium alleen in het spotlight om een Limburgs carnavalsliedje te zingen. Op de lagere school oefenden ze dit liedje in de klas toen de juf zei: “Die en die en die houdt z’n mond, want die kunnen niet zingen.” Huijnen was er daar één van. “En ik dacht: Ja, ik kan niet zingen, maar ik wil het wel.” Dit werd, wat Schrijver noemt, een ‘heilige wond’. Het beïnvloedt hoe Huijnen vandaag de dag haar werk doet: niemand wordt uitgesloten. En nu stond ze op het podium te zingen, omdat ze het wilde.

Loslaten

Christien de Graaff tenslotte, houdt zich als bestuurder van het Alfa-college voor ogen dat ze maar een schakel in het geheel is, ook al is haar primaire reactie zelf haar best doen, ijverig zijn. “Als het anders gaat dan ik bedacht had, gaat het ook wel goed. Beter misschien zelfs. Dat denken werkt bevrijdend.”

Met je tekortkomingen

En Stef Bos? Die voelt zich op het podium eigenlijk nooit kwetsbaar. “In je eigen gezin, dáár ben je kwetsbaar. Daar voel ik, als vader, mijn tekortkomingen.” Zijn antwoord op de vraag wie er kwetsbaarder is, een muzikant op het podium of een leraar in de klas, was kort: “De leraar. Mijn broer is leraar en ik zeg vaak tegen hem: Jij moet vijf keer per dag een voorstelling geven.”

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs