U bent hier

Kwaliteitsafspraken snoepen niets af van basisbekostiging

De bekostiging van de kwaliteitsafspraken met het hoger onderwijs is aanvullend en maakt geen deel uit van de basisbekostiging. Dat bepaalt een amendement dat de Tweede Kamer vorige week aannam. Er was lang onduidelijkheid over de gevolgen van de prestatieafspraken voor de bekostiging. 

Het amendement werd ingediend door de SGP en met grote meerderheid aangenomen. 

Afbreuk aan gelijke bekostiging

Eerder dit jaar kwam minister Bussemaker met een wetsvoorstel dat het leenstelsel in het hoger onderwijs introduceert. De Raad van State was zeer kritisch. Onder meer omdat het afbreuk zou doen aan het recht op gelijke bekostiging en daarmee de vrijheid van onderwijs. 

Ruimte in de wettekst

“In de toelichting zei de regering niet te korten op de basisbekostiging”, vertelt SGP-beleidsmedewerker Gijsbert Leertouwer. “Maar in de wettekst bleef er wel ruimte voor de prestatiebekostiging als onderdeel van de basisbekostiging. Bij ons, maar ook bij de Raad van State, leefde de zorg of hogescholen die bijvoorbeeld de doelstellingen niet halen of niet meedoen aan die kwaliteitsafspraken wel voldoende geld blijven krijgen om de basiskwaliteit te kunnen bekostigen.”

Met het amendement is bepaald dat de vrijgekomen middelen uit het studievoorschot als aanvullende bekostiging worden verstrekt. 

Zorgelijk 

Overigens vindt de SGP evenals de Raad van State dat de minister te snel is met haar wetsvoorstel. Er wordt nog geëxperimenteerd met de prestatieafspraken en de minister komt al met een voorstel dat dit verder regelt. “Dit lijkt een kapstok voor haar eigen verlangens. Dat vinden wij zorgelijk.”

HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs