U bent hier

Koorschool draagt in Prinsjesdagviering bij aan ‘één mensenfamilie’

Op haar vorige school was Margriet van der Ploeg al eens met leerlingen naar de jaarlijkse Prinsjesdagviering geweest. Als directeur-bestuurder van de Kathedrale Koorschool in Utrecht wilde ze haar leerlingen ook graag laten bijdragen aan de ‘interlevensbeschouwelijke bezinningsbijeenkomst’ op de ochtend van Prinsjesdag. Dit jaar was het zover.

Met de viering brengen de levensbeschouwingen en religies vanuit hun eigenheid een gezamenlijke boodschap aan regering, parlement en samenleving voor het voetlicht. Behalve premier Rutte en diverse medebewindslieden en parlementariërs waren ook dit jaar weer enkele honderden leerlingen en studenten uit po, vo en hoger onderwijs daar getuige van.

Het thema was dit jaar ’Eén mensenfamilie?!’ Met speciaal ontwikkeld lesmateriaal konden scholen in de klas aan de slag met de insteek van de Prinsjesdagviering: samenleven in levensbeschouwelijke diversiteit.

Voor haar overwegend witte leerlingen is de viering niet alleen een “mooi podium” maar ook een waardevolle kans om kennis te maken met religieuze diversiteit, vindt Van der Ploeg. “Meer kennis van de diverse geloven en levensbeschouwingen leidt tot meer begrip en verdraagzaamheid. We willen met elkaar toch één mensenfamilie zijn?”

De leerlingen van de “gewone basisschool met veel aandacht voor muziek” zongen onder leiding van muziekdocent Margareth Iping Sing a song for the peace en Halleluiah van Leonard Cohen met een speciaal voor de viering geschreven Nederlandstalige tekst.

Vertegenwoordigers van de diverse religies en levensbeschouwingen droegen “vonken van wijsheid” bij over een thema dat volgens voorzitter Ineke Bakker van de Stichting Prinsjesdagviering in al die tradities verankerd ligt: “verbondenheid tussen mensen en met de aarde”. Nieuw was dit jaar een creatieve bijdrage van kunstenaars uit de diverse tradities.

De Prinsjesdagviering terugkijken? Dat kan hier.

Beeld Vicky de Gruijter - VGFotografie 

PO | VO | MBO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs