U bent hier

Komt er een einde aan de samenwerkings-verbanden?

Het samenwerkingsverband passend onderwijs is misschien een fout geweest bij het ontwerpen van het stelsel, betoogde GL-Kamerlid Lisa Westerveld dinsdag bij het debat over de Onderwijsbegroting. GroenLinks pleit ervoor te onderzoeken of de wettelijke verplichte samenwerkingsverbanden geschrapt kunnen worden. VVD’er Rudmer Heerema noemde het een interessante suggestie en Paul van Meenen (D66) benadrukte nog eens dat zijn partij altijd bezwaar heeft gehad tegen het construct van de samenwerkingsverbanden.

Westerveld vraagt de minister te onderzoeken of de wettelijke verplichting van het hebben van een samenwerkingsverband kan worden weggehaald. “Zou hij willen meedenken over de vraag wat er zou gebeuren als we afstappen van de samenwerkingsverbanden?”

Wat als we de verplichting schrappen?

Westerveld: “De mensen die werken voor het samenwerkingsverband zijn ongetwijfeld mensen met hart voor onderwijs. Maar ik zou de minister wel willen vragen wat er zou gebeuren als we het aan scholen zelf zouden laten om te kiezen hoe ze willen samenwerken. We schrappen dan in ieder geval een hoop verplichte bureaucratie en we laten scholen vrij in hoe ze willen zorgen dat kinderen het juiste onderwijs krijgen.”

Heerema wees Westerveld erop dat de samenwerkingsverbanden op bepaalde plekken in Nederland een belangrijke rol hebben. Maar sluit niet uit dat de VVD en GL elkaar op dit punt kunnen vinden. Ook D66 praat hierover graag mee. Van Meenen: “Zoals wellicht bekend heeft D66 zowel in de Eerste als in de Tweede Kamer tegen de invoering van passend onderwijs gestemd, ook vanwege het construct van de samenwerkingsverbanden. We zien nu wat er gebeurt.”

Verus vindt dit een interessante ontwikkeling. In het overleg dat wij met onze leden hebben over passend onderwijs, komt duidelijk naar voren dat regionale verantwoordelijkheid om alle kinderen een passende plek aan te bieden vanzelfsprekend is. Maar de manier waarop dat wordt ingericht, moet aan de scholen worden overgelaten. Geen nieuwe bestuurslaag maar samenwerken, zoals de naam in feite ook aangeeft.

Geld op de plank

Aanleiding om te spreken te komen over de samenwerkingsverbanden was het nieuws deze week dat samenwerkingsverbanden 238 miljoen euro op de bank hebben staan. “Dat is 238 miljoen die naar kinderen zou moeten gaan en niet naar een bankrekening”, constateert Westerveld. Twee jaar geleden klonk er ook kritiek op samenwerkingsverbanden die geld ‘oppotten’.

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs