U bent hier

‘Kind mag niet mee op schoolreis’. Dit is het verhaal erachter

“Kind mag niet mee op schoolreis”. Eens in de zoveel tijd lees je deze krantenkop weer. Boze, verdrietige reacties. Want welke harteloze school weigert kinderen de bus in te stappen? Hier het verhaal van de schooldirecteur die maandenlang alles uit de kast trekt om alle kinderen mee op schoolreisje te krijgen. En vandaag toch twee kinderen achterlaat.

Vandaag zijn de kinderen van Het Open Venster in Rotterdam op schoolreis. Althans, bíjna alle kinderen. Twee kinderen zijn door hun ouders “ziek” gemeld.

Elk jaar rond 1 oktober stuurt de school een brief aan de ouders: of ze 50 euro willen overmaken. 25 daarvan is vrijwillig, 25 voor de schoolreis. In de brief staat dat ouders altijd langs kunnen komen om in gesprek te gaan als de betaling niet lukt.

Herinnering en nog meer herinneringen

Daarna volgen de algemene herinneringen. Die plant directeur Victor van Toer zorgvuldig: deze brieven gaan altijd rond de 23e van de maand de deur uit, als het salaris of de uitkering net binnen is. Rond de tijd dat de kinderbijslag wordt gestort doet hij een herinnering de deur uit en op het moment dat ouders hun Kerstgeld zouden kunnen ontvangen. “En ik schrijf er altijd bij dat als mensen niet kunnen betalen, ze contact kunnen opnemen.”

Zoals elk jaar nadert de maand mei en heeft nog geen 50% van de ouders betaald. Dus de helft van de kinderen krijgt een brief mee naar huis, natuurlijk in een gesloten enveloppe, waarin ouders wordt gevraagd te betalen. Opnieuw met de boodschap: betaal, anders kan uw kind niet mee. En kunt u het geld echt niet missen, neem contact op.

Dan de week voor de schoolreis, de laatste brief: Uw kind kan niet mee, want er is niet betaald. “En dan kan ik hier de kassa opengooien want dan wordt er en masse betaald”, weet Van Toer. Waarbij ouders boos reageren op het dreigement van de directeur.

Overuren

Hij twitterde erover: “Na de meivakantie gaan we op schoolreis. De budgetcoaches, de bewindvoerders en de schuldsanering draaien overuren. Armoede en financieel wanbeleid komen dan ineens in beeld.

De afgelopen maanden, vertelt hij aan de telefoon, heeft hij met zo’n 20% van de ouders afspraken gemaakt over later betalen. Daarvoor had hij inderdaad budgetcoaches en kredietbanken aan de lijn. En pleegde tientallen telefoontjes met ouders. Die beloofden geld over te maken, vergaten het, zeiden dat er iets mis was gegaan met de overboeking, wachtten nog op geld van de Kredietbank, ontvingen een onverwachte herinnering van de energiemaatschappij die voorging… “Het gaat om maar 25 euro”, zegt Van Toer. “Maar als je het omzet naar uurloon voor de tijd die ik kwijt ben om het binnen te krijgen…”

Natuurlijk realiseert de directeur zich dat 25 euro voor sommige ouders echt een fors bedrag is. “De problematiek is op sommige plekken heftig. Voor sommigen is het een onmogelijkheid om te betalen.”

Maar er zijn ‘potjes’, van de gemeente, Stichting Leergeld... Daar wijst Van Toer de ouders op. En als hij nooit eerder problemen met een gezin gehad heeft, wil hij de aanvraag wel voor hen doen of regelt hij iets vanuit de school. “Maar als ik een betalingsafspraak maak voor het volgende jaar en mensen houden zich er wéér niet aan, dan ben ik minder mild. Ik ga niet afspreken dat mensen elke maand 2,50 euro aflossen. En ik word ook wel eens boos, als het schoolreisje niet betaald is en mensen een paar weken later verlof aanvragen voor een vliegvakantie.”

We nokken ermee

“Soms denk ik: we nokken ermee. Er gaat zoveel tijd in dat schoolreisje zitten, het is niet leuk meer. maar als ik dan weer hoor wat kinderen in de meivakantie hebben gedaan, dat Een aantal niet verder komt dan de eigen wijk, dan wil ik weer doorgaan. De lol die ze hebben op zo’n dag, als ze voor het eerst in een achtbaan stappen, dat is iets bijzonders om te zien. En het verbroedert ook, dus dat is heel mooi.”

Twee leerlingen zijn vandaag niet mee. Hun ouders hebben niet betaald, reageerden op geen enkele oproep van de school en meldden hun kind vandaag ziek. “Dat doet pijn aan het hart.”

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs