U bent hier

‘Keuzevrijheid voor methode seksuele voorlichting in het geding’

De regering wil collectieve preventie van onbedoelde (tiener)zwangerschappen via het onderwijs stimuleren. Daarvoor stelt ze dit jaar maar liefst € 6,8 miljoen beschikbaar. Maar door de subsidie van dit soort preventielessen voortaan via Gezonde School te laten verlopen, komt de keuzevrijheid van scholen voor een bij hen passende methode in het geding, zegt Siriz.

Siriz is één van de aanbieders van preventielessen. Al jarenlang bereikt de organisatie jaarlijks zo’n 200 scholen. Die bestellen lespakketten en gastlessen direct bij Siriz, die daarvoor subsidie van het Ministerie van VWS ontvangt.

Uitsluitend via Gezonde School

Met ingang van komend schooljaar wordt de pot met geld van VWS voor preventielessen groter, maar die wordt ook anders verdeeld. Namelijk uitsluitend via Gezonde School. Dat bekent dat scholen die preventielessen willen afnemen, zich moeten melden bij Gezonde School. Daar kunnen ze gebruikmaken van het Ondersteuningsaanbod (een geldbedrag van slechts € 3.000 per schoollocatie). Met dat geld kan een school de taakuren van een eigen medewerker vergoeden die is aangesteld als Gezonde School-coördinator. De school kan er ook voor kiezen om het bedrag te gebruiken voor de inzet van Gezonde School-activiteiten of voor de aanvraag van een vignet Gezonde School.

Maar… de aanvraag van het ondersteuningsaanbod moet voor 18 april a.s. binnen zijn. Én scholen die preventielessen willen geven, moeten zich bij Gezonde School inschrijven op het thema Relaties en seksualiteit. Dat is bepaald geen populair thema: In 2017 kozen tien scholen en onderwijsinstellingen voor dit thema. In 2016 twaalf.

Drempel omhoog voor passend pakket

“10 scholen in heel Nederland, dat is eigenlijk een lachertje”, zegt directeur Ronald Zoutendijk van Siriz. “Aan de voorkant is ook niet zichtbaar dat scholen kunnen kiezen uit verschillende preventiepakketten. De drempel om een pakket, passend bij jouw onderwijs, af te nemen, wordt hoger.”

Zoutendijk vreest ook voor meer bureaucratie omdat scholen verplicht zijn een Gezonde School-coördinator aan te stellen. Siriz zou graag zien dat het thema ‘Relaties en seksualiteit’ een aparte programmalijn wordt, waarvan scholen het hele jaar door erkende preventieprogramma’s kunnen afnemen. Ook pleit ze ervoor een online menukaart te publiceren zodat scholen zien waar ze uit kunnen kiezen.

Me Too

Het Me Too-tijdperk benadrukt maar weer hoe belangrijk is het jongeren seksueel voor te lichten. En hoewel Siriz’ focus vooral ligt op het voorkomen van een onbedoelde zwangerschap, komen seksuele integriteit, sexting en de vraag hoe ver je wilt gaan uitgebreid aan bod.

Het is een gevoelig onderwerp ja, en scholen vinden het fijn daarvoor een gastdocent te laten komen, weet Zoutendijk. Maar hij haast zich te zeggen dat eigen docenten altijd betrokken worden bij de lessen.

Diverse culturen in één klas

Het feit dat leerlingengroepen diverser zijn samengesteld, maakt de zaak er niet gemakkelijker op. “Scholen moeten meer rekening houden met diverse culturen en religies. Dat is een van de redenen waarom scholen een voorkeur voor Siriz hebben. We bieden veiligheid en zijn cultureel en religieus sensitief. We hebben aandacht voor verantwoordelijkheid en niet alleen voor de lol van seks. Zonder te zeggen wat mensen moeten vinden of doen.”

PO | VO | MBO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs