U bent hier

Keuzevrijheid verankert democratie en sociale cohesie in Europa

De economisering van het onderwijs verzwakt Europese democratieën. Het Europees Parlement moet dringend de vrijheid van onderwijs versterken in al haar lidstaten. Dat was de boodschap bij het rondetafelgesprek dat ECNAIS, een Europese organisatie van onafhankelijke, niet-overheidsscholen, dinsdag organiseerde met Europarlementariërs.

Het gesprek vond plaats in het Europees Parlement, waar vertegenwoordigers van 28 onafhankelijke onderwijsorganisaties aanschoven bij de Europarlementariërs. 

Eenheid in diversiteit

Europa heeft de verantwoordelijkheid democratische waarden te versterken, zo klonk het aan tafel. Dat zijn waarden als culturele en religieuze diversiteit en pedagogische overtuigingen. Onafhankelijke scholen hebben bewezen dat zij eenheid kunnen creëren in diversiteit en zo de sociale cohesie versterken. 

Vergeet recht op keuzevrijheid niet

Natuurlijk zoeken alle landen in de Europese Unie naar een onderwijssysteem met de hoogste kwaliteit. Onderwijskwaliteit wordt gezien als één van de sleutels tot het oplossen van sociale ongelijkheid. Maar de politici moeten niet vergeten dat het recht op onderwijs voor ouders ook een recht op keuzevrijheid voor een school is. Het is aan politiek ervoor te waken dat die keuzevrijheid zich niet beperkt tot een papieren vrijheid, maar dat ouders er ook daadwerkelijk gevolg aan kunnen geven. 

Onafhankelijke scholen zorgen voor innovatief onderwijs

Bovendien varen de landen wel bij een sterke keuzevrijheid: juist onafhankelijke scholen hebben de ruimte om te innoveren en die gebruiken zij ook. Onafhankelijke scholen zijn de brandstof voor verandering en innovatie en stimuleren zo kwaliteit van het gehele onderwijssysteem. Versterk de onafhankelijke scholen, klonk het daarom aan tafel. 

Uniformering en rankings

Er was ook aandacht voor de gevaren van uniformering en rankings. Die hebben een negatief effect op de kwaliteit van onderwijs. De politici kunnen die ontwikkelingen keren.

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs