U bent hier

Katholieke scholen in actie tijdens de Vastentijd

Even minderen. Voor een ander. Daarom gaat het bij de Vastenactie. Ook scholen komen jaarlijks in actie tijdens de vastentijd. Het Vastenactie voor Scholen-team bezocht 67 scholen met een musical, workshops en gastlessen. “Kinderen staan stil bij wat ze anders kunnen doen voor een ander.”

Vastenactie voor Scholen is niets nieuws: sinds jaar en dag zamelen katholieke Nederlandse scholen in de vastentijd geld in voor een goed doel in een ontwikkelingsland. Dit jaar is dat een jeugdhuis in Popotlan, El Salvador. 

De Stichting Bisschoppelijke Vastenactie stelt altijd informatie over het spaardoel beschikbaar, evenals lesmateriaal. Nieuw dit jaar waren de musical waarmee de Vastenactie langs scholen trok, de workshops waarmee leerlingen uit groep 7 en 8 de musical zelf instudeerden en de gastlessen die in de klassen gegeven werden.

Moderne Barmhartige Samaritaan

De musical, een moderne versie van de Barmhartige Samaritaan, werd onder meer door de leerlingen van katholieke basisschool De Schakel in Woerden opgevoerd. “De musical was echt top opgezet”, zegt Mikel Severs, leraar van groep 7. 

De Vastenactie past bij het katholieke karakter van de school, vindt hij. “Daarnaast help je kinderen na te denken over wat wij hier hebben en wat anderen, dichtbij of ver weg, tekortkomen.”

Vaker je moeder helpen

Het team van Vastenactie studeerde in anderhalf uur tijd de musical in met de kinderen. Daarnaast werd een film over kinderen in El Salvador bekeken en waren er gesprekken over de vraag wie nu eigenlijk je naaste is, ver weg of dichtbij.

In de reguliere lessen ging het ook over wat je in de vastentijd kunt doen voor een ander, vertelt Mikel. “Dat werd heel breed getrokken hoor: sommige leerlingen gingen inderdaad niet of minder snoepen. Maar anderen doen juist méér: ik ga vaker mijn moeder helpen bij klusjes in huis. Al met al staan ze stil bij wat ze minder of meer kunnen doen, voor een ander.”

Klusjes voor het Vastenpotje

Doel is natuurlijk ook: geld inzamelen voor El Salvador. Wat er precies is opgebracht wordt pas na Pasen duidelijk. Maar wees niet verbaasd als je de leerlingen van de katholieke school uit de buurt ijverig klusjes ziet doen de komende week. Om geld in hun vastenpotje te verzamelen. 

Volgend jaar is het weer Pasen

Dit jaar niet meegedaan? Volgend jaar is er natuurlijk weer een Scholentour van Vastenactie voor Scholen! Meer informatie vind je hier.

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs