U bent hier

Karen Armstrong over religie en geweld

U las wellicht haar boeken. Op 5 september geeft Britse religiewetenschapper Karen Armstrong een lezing in Amsterdam. Thema: Is religion really violent? U bent van harte welkom.

Op maandag 4 september a.s. ontvangt Karen Armstrong een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit. Omdat haar verdienste goed past bij de bijdrage die de Vrije Universiteit Amsterdam wil leveren aan de dialoog tussen verschillende religies en aan het denken over hun rol in de maatschappij, krijgt Armstrong dit eredoctoraat in Theologie en Religiestudies.
Op dinsdag 5 september spreekt zij in De Nieuwe Liefde in Amsterdam.

Compassie als gemeenschappelijke kern

Compassie. Daar draait het om in het werk van Armstrong. Ze benadrukt compassie als gemeenschappelijke kern in religieuze tradities. Samen met leiders en grote denkers uit alle wereldreligies, onder wie de Nederlandse rabbijn Awraham Soetendorp, heeft Armstrong een maatschappelijke beweging geïnitieerd onder de naam Charter for Compassion. Met dit handvest wil ze de verbinding bevorderen tussen religies, zingeving en maatschappelijk engagement. 

Religieus geweld en compassie

Een ander belangrijk onderwerp in Armstrongs werk is geweld. Is het echt zo dat religie de oorzaak is van veel geweld in de wereld? En hoe verhouden zich religieus geweld en compassie? Op deze vragen gaat Armstrong in haar lezing in. 

Het werk van Karen Armstrong kan ook interessant zijn voor onze leden en voor leerkrachten godsdienst/levensbeschouwing wanneer het gaat over polarisatie en religie in de klas en in de samenleving in het algemeen.

Daarnaast vertellen change agent Salmaan Sana, dominee Ad Alblas en Monica Neomagus van Stichting Handvest voor Compassie NL waartoe het Handvest voor Compassie hen inspireerde.

5 September: ‘Is religion really violent?’ Lezing van Karen Armstrong 
De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102 Amsterdam, 20.00-22.00 u.
Kaartjes zijn verkrijgbaar via denieuweliefde.com. Het programma is engelstalig.

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs