U bent hier

Kandidaat voor de klas: Wim-Jan Renkema voor GroenLinks

Op de kandidatenlijsten voor de Tweede Kamerverkiezing prijken veel namen van onderwijsmensen. Verus stelt hen voor, in drie vragen. Deze week de nummer 16 van GroenLinks. 

Naam Wim-Jan Renkema
Leeftijd 48
Nummer 16 op de lijst voor GroenLinks
Is Bestuurder van Ambion holding, waarin Onderwijsgroep Primus en Scholennetwerk De Basis intensief samenwerken. Vice-voorzitter Raad van Toezicht bij ROC Friese Poort. Getrouwd, drie kinderen waarvan er één student, één eindexamenkandidaat en een tweedejaars vwo. Sinds 1990 lid van GroenLinks.
Was tot maart 2016 rector van CSG Bogerman in Sneek. Daarvoor pabo-directeur en onderwijsinspecteur. 

Wat zou u doen als u morgen onderwijsminister was?
“Als het gaat over de manier van werken: ik zou een denktank organiseren. Een groep van leraren, studenten, leerlingen, directeuren en mogelijk ook bestuurders die ik eens in de twee weken mag vragen wat hen bezighoudt en zaken voor kan leggen. In Den Haag wordt nu veel geadviseerd door raden en commissies. Maar een minister heeft, buiten de werkbezoeken, eigenlijk weinig direct contact met leraren en leerlingen. 
Als het gaat om nieuwe verplichtingen of regelgeving: daar zou ik niet zo snel toe overgaan. Behalve dan de Rekentoets in het vo, die zou ik mijn eerste werkdag afschaffen. En ik zou willen ophouden vo-scholen te beoordelen op hun onderbouwrendement. In de eerste twee, drie jaar van het vo zou je een heel uitnodigende en stimulerende aanpak willen zien, geen sorteermachine.” 

Wat kan Den Haag van het onderwijs leren? 
“Het ligt in de vraag verborgen: Aan de ene kant staat Den Haag, aan de andere kant het onderwijs. Er is grote afstand tussen wat er in scholen gebeurt en hoe er in Den Haag over onderwijs wordt gesproken. Ik heb als beleidsmedewerker bij OCW gewerkt en kwam vervolgens bij de Inspectie terecht. Toen zag ik dat het onderwijs in werkelijkheid een heel andere dynamiek heeft, dan hoe er in Den Haag over wordt gesproken. 
Als je de kranten leest lijkt het of er alleen maar grote zorgen zijn in het onderwijs. Wat jammer, want er gaat zoveel goed. Onderwijs is intrinsiek een heel optimistische sector.: je werkt aan de wereld van overmorgen.  De toon in Den Haag is niet altijd hoopvol. Den Haag kan dus vooral optimisme en hoop leren van het onderwijs.”

Waarom is uw partij de beste onderwijspartij?
“GroenLinks heeft best veel aanhang binnen het onderwijs, hoewel de partij zich daar de afgelopen jaar niet zo op geprofileerd heeft. In het verkiezingsprogramma gaat het met betrekking tot onderwijs vooral over kansen bieden en minder over excellentie en de arbeidsmarkt. Bij GroenLinks krijgen andere dan economische waarden een rol in het onderwijs. Menswording krijgt weer een plek. De school is een oefenplaats voor zachte waarden.”

Lees ook

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs