U bent hier

Kandidaat voor de klas: Jeanet van der Laan voor D66

Op de kandidatenlijsten voor de Tweede Kamerverkiezing prijken veel namen van onderwijsmensen. Verus stelt hen voor, in drie vragen. Deze week de nummer 32 van D66. 

Naam: Jeanet van der Laan
Leeftijd: 37
Nummer 32 van D66
Is teamleider brugklas en docent Nederlands op het Fioretti College in Lisse. Fractievoorzitter voor D66 in de gemeenteraad van Lisse. Voormalig topsporter: ze voetbalde voor het Nederlands team. Die twee probeert ze te combineren. Getrouwd, drie zoontjes. KNVB/ambassadeur. 

Wat zou u doen als u morgen onderwijsminister was?
“Ik zou de klassengrootte direct aanpassen. Dat kost veel geld, maar ik heb het er graag voor over. We willen dat iedere leerling op zijn niveau floreert, maar dat gaat echt niet lukken met plofklassen van 30 leerlingen. Ik geef inmiddels 16 jaar les en ik vind dat 24 leerlingen echt het maximum is. Het Nederlandse onderwijs is goed, dus kun je nagaan hoe goed we kunnen worden als de voorwaarden optimaal worden. Wat mij betreft zijn dat kleinere klassen en meer ontwikkeltijd voor docenten. Bied aan scholen de ruimte en richting om meer sturing aan dit leerproces te geven.”
      
Wat kan Den Haag van het onderwijs leren? 
“Den Haag moet leren leerlingen ook als mensen in ontwikkeling te zien. Scholen zijn dag in dag uit bezig met de ontwikkeling van hun leerlingen. Deze ontwikkeling is wel meer dan een Cito-score of het behalen van de rekentoets. Die ontwikkeling zegt meer dan het falen voor een rekentoets. Kijk breder, stimuleer gepersonaliseerde trajecten en pas daar je kader op aan. Het toetsingskader van de inspectie mag de innovatie van het onderwijs niet in de weg staan.”

Waarom is uw partij de beste onderwijspartij?
“D66 heeft de laatste jaren veel bereikt voor het onderwijs en zaken in gang gezet om betere randvoorwaarden te creëren en zo een kwaliteitsimpuls gegeven. Voor mij de belangrijkste: minder lessen en meer ontwikkeltijd. Mijn partij laat zien dat het geschikte randvoorwaarden wil en kan creëren, maar laat de invulling aan het veld. De professionals weten immers heel goed wat hun leerlingen nodig hebben.”

Lees ook

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs