U bent hier

Kandidaat voor de klas: Frank Futselaar voor de SP

Op de kandidatenlijsten voor de Tweede Kamerverkiezing prijken veel namen van onderwijsmensen. Verus stelt hen voor, in drie vragen. Deze week de nummer 11 van de SP. 

Naam Frank Futselaar
Leeftijd 37
Nummer 11 op de lijst voor de SP
Is Docent politiek bij de opleiding Media, Informatie en Communicatie bij Saxion. Fractievoorzitter SP gemeenteraad Zwolle.

Wat zou u doen als u morgen onderwijsminister was?
“Er kan veel verbeterd worden in het onderwijs, op heel veel fronten. Ik denk dat bij het mbo de meeste investeringen nodig zijn. En dan bedoel ik echt: geld. Om te zorgen dat er afdoende docenten zijn voor goed onderwijs, met de juist kwalificaties. Ik zou ook de studiefinanciering terugbrengen. Ik die nu al dat dat de studieschuld een drempel is voor jongeren, met name voor de doorstroom van mbo naar hbo. Studenten worden er voorzichtig van. En eigenlijk zeg je: ‘Heb geen ambitie op het gebied van onderwijs’. Het leenstelsel motiveert tot doen wat zeker is, veilig kiezen. Terwijl je in het onderwijs juist het hoogste zou moeten proberen.”

Wat kan Den Haag van het onderwijs leren? 
“Goed onderwijs komt nooit van één kant, is nooit een docent die anderhalf uur oreert. Onderwijs is een gesprek. Luisteren naar wat leerlingen zeggen. Ik denk dat Den Haag zichzelf heel belangrijk vindt en de neiging heeft veel te zenden. Dat is ouderwets onderwijs. Mensen vinden het leuk om mee te doen, ze zijn gemotiveerder als ze in gesprek mogen. Politici moeten meer in gesprek, samen tot de beste oplossingen komen.”

Waarom is uw partij de beste onderwijspartij?
“Wij begrijpen wat het onderwijs nodig heeft. Namelijk een beetje meer geld. Maar vooral: ruimte voor docenten. Af van bureaucratie en bemoeizucht. Het enthousiasme dat docenten hebben, moeten ze ook kunnen uiten. Niet administreren, maar ruimte maken om het leuk te vinden, zowel voor docenten als studenten.”

Lees ook

Kandidaat voor de klas: Karin Zwinkels voor het CDA 

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs