U bent hier

Kamervragen over Verus ledenpeiling

Scholen willen geen ‘Wilhelmusplicht’ kopte de Telegraaf begin januari. Aanleiding voor het bericht was onze ledenpeiling naar het regeerakkoord. VVD-Kamerlid Antoinette Laan vroeg onderwijsminister Slob hierop wat hij vindt van de gepeilde weerstand en hoe hij die ‘Wilhelmusles’ voor zich ziet.

Wilhelmus is symbool

In zijn beantwoording noemt Arie Slob het initiatief voor de ledenpeiling van Verus positief. Doel van het kabinet is de gemeenschappelijke identiteit te versterken, legt Slob uit. Daarvoor moet kennis over onze gedeelde geschiedenis, waarden en vrijheden vergroot worden. 

“Het Wilhelmus staat daarbij wat mij betreft niet op zichzelf. Het is een symbool met cultuurhistorische waarde, dat bijdraagt aan een gevoel van onderlinge verbondenheid.”

Deel van curriculumherziening 

Slob voelt zich niet geroepen om scholen Wilhelmusles op te leggen. Hij plaatst het voornemen uit het Regeerakkoord in de curriculumherziening. Ook het burgerschapsonderwijs wordt herontwikkeld. “Hierbij past ook het denken over hoe onze gezamenlijke identiteit een plek krijgt in het geactualiseerde curriculum en hoe het Wilhelmus als nationaal symbool hieraan bijdraagt.”

Leraren en scholen zijn aan zet in de curriculumontwikkeling en Slob vertrouwt erop dat er straks een curriculum komt dat wordt gedragen en waarbij in de praktijk ruimte is voor een invulling die bij de school past.

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs