U bent hier

Kamer: 'WWZ-verkenner moet knelpunten onderwijs oplossen'

De Tweede Kamer heeft besloten dat er een verkenner moet komen die de knelpunten van de Wet werk en zekerheid voor het onderwijs inventariseert en oplossingen formuleert. Verus is blij dat de problematiek van de WWZ voor het onderwijs hiermee wordt erkend en hoopt op een structurele oplossing.

De motie werd vanmiddag op initiatief van de ChristenUnie ingediend en is medeondertekend door VVD, PvdA, CDA en D66.

Vervangers

In de motie noemen de indieners de grote moeite die scholen in het bijzonder onderwijs hebben om vervangers te vinden. Daarom vinden de partijen dat er een verkenner moet komen. 

Staatssecretaris Dekker en minister Asscher legden tot nu toe de bal bij de scholen: die moesten volgens hen beter hun best doen. Tot vandaag. Kamerbreed wordt nu erkend dat de wet knelt voor het bijzonder onderwijs. 

Oplossingen

Er moet echt een oplossing komen voor scholen, benadrukt Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie. "Er worden nu klassen naar huis gestuurd, vanwege problemen met het inzetten van invalkrachten. De strenge regels uit de Wet Werk en Zekerheid over het aantal contracten werken hier averechts in het onderwijs. Asscher is wel met oplossingen gekomen voor seizoenswerkers en profvoetballers, maar niet voor het onderwijs. De verkenner die wij bepleiten moet met oplossingen komen voor deze situatie."
 

Knelpunten

De WWZ werkt niet goed in het onderwijs. Dit heeft Verus van begin af aan gezegd. Dat Den Haag na enkele maanden al een verkenner voor de knelpunten inzet onderstreept dit. Verus is van mening dat de beste oplossing een uitzondering van het onderwijs voor de WWZ is.

Verus heeft een Meldpunt WWZ waar ervaringen met de wet gemeld kunnen worden. We krijgen dagelijks meerdere meldingen binnen. Ook houdt de PO-Raad momenteel een peiling naar de effecten van de WWZ. De verkenner zou dus snel met zijn bevindingen moeten komen, de knelpunten zijn al in ruime mate in beeld.

Bekijk het filmje over de WWZ-vervangersproblematiek in de dagelijkse praktijk 

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs