U bent hier

Kamer nog niet gerust op onderwijs aan kind met ernstig meervoudige handicap

De Tweede Kamer nam twee jaar geleden een motie aan die de regering verzocht, de garantie te geven dat kinderen met een ernstig meervoudige beperking tot hun 20ste levensjaar onderwijs kunnen blijven volgen. Die lijkt niets te hebben veranderd. 

Blijven agenderen

Voor PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul is de berichtgeving van Verus aanleiding om uit te zoeken wat de stand van zaken is rond de uitvoering van de motie Ypma cs, over de garantie op passend onderwijs voor EMB-kinderen tot hun 20e. “Deze signalen uit het veld nemen wij uiteraard zeer serieus. Hierover hebben we dan ook meteen feitelijke vragen gesteld.”

Ook het standpunt van de SP (destijds mede-indiener van de motie) is onveranderd, laat Kamerlid Peter Kwint weten. "Voor veel kinderen is passend onderwijs een niet-nagekomen belofte gebleken, maar voor kinderen met een ernstig meervoudige beperking is het helemaal een hard gelag. De regeling vanuit het ministerie heeft tekort geschoten. Stevig tekort." 

Hij noemt het bizar dat het voor deze groep met forse zorgvraag nog altijd uitmaakt waar je woonachtig bent. "Alsof je met een beperking in Steenwijk minder hulp nodig hebt dan in Middelburg. We zulllen ons daarvoor blijven inzetten en dit punt bij komende debatten over passend onderwijs ook zeker weer naar voren brengen."

CU-Kamerlid Eppo Bruins diende twee jaar geleden een motie in om het onderwijs aan EMB-kinderen direct vanuit het Rijk te laten financieren. Die motie haalde het destijds niet. Hij laat nu weten nog steeds achter de motie van toen te staan. “Wij zullen dit onderwerp blijven agenderen in het politieke debat en als we meerderheden zien, zullen we wederom actie ondernemen.”

 

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs