U bent hier

Kamer in overleg vmbo Maastricht kritisch op grootte (en grote) schoolbesturen

Grote schoolbesturen met een monopoliepositie lopen het risico niet scherp genoeg te zijn op onderwijskwaliteit. Dat was de conclusie van verschillende Kamerleden in een overleg, vandaag, over de onderzoeksrapporten naar aanleiding van het vmbo Maastricht-debacle.

“Zonder concurrentie presteren scholen niet”, stelde PVV-Kamerlid Harm Beertema. Volgens Spér Peter Kwint zijn sommige besturen ‘too big to control’ en moeten deze opgeknipt worden. Hij wees daarbij op een zes jaar geleden aangenomen motie erom vroeg het makkelijker te maken voor individuele scholen om uit een schoolbestuur te stappen. Ook CDA-Kamerlid Michel Rog vroeg welke mogelijkheden er zijn voor defusie.

Fusietoets

Een aantal Kamerleden vroeg zich tijdens dit debat hardop af of de fusietoets toch niet behouden moet worden. Minister Slob reageerde dat de omvang van een schoolbestuur op zich niets zegt over de kwaliteit. Er zijn grotere schoolbesturen die goed presteren en daarnaast kan fusie noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld in krimpgebieden.

Kritiek op de inspectie

Er klonk ook kritiek op de inspectie. Die zou, vooral bij grote schoolbesturen, strakker moeten kijken hoe de bestuurder zicht houdt op wat er op scholen gebeurt.

Paul van Meenen (D66) en Roelof Bisschop (SGP) constateren dat de inspectie binnen haar kaders geopereerd heeft, maar veel meer had kunnen en moeten doen.

VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs