U bent hier

Juist christelijke scholen laten de boodschap van Pasen horen

In de media is het beeld ontstaan dat christelijke scholen Pasen aanpassen uit gevoeligheid voor islamitische leerlingen en ouders. Verus, vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs, herkent dat niet, en ziet dat alle christelijke scholen aandacht hebben voor het Paasfeest. Het is juist hun taak om de boodschap van Pasen te laten horen. De vorm waarin dat betekenis krijgt verschilt per school en situatie.

Eigen leven leiden

‘Christelijke scholen zwakken paasviering af’, kopte het AD vanmorgen. Dat bericht kreeg veel aandacht, gevolgd door Kamervragen van de PVV en VVD, en een spoeddebat in Gemeente Den Haag. Verus vindt dat de berichtgeving hiermee een eigen leven gaat leiden, geen recht doend aan de werkelijkheid.

Paasboodschap van belang

Op iedere katholieke en christelijke school in Nederland wordt op een manier die past bij de school aandacht gegeven aan het Paasfeest: voor de geschiedenis van het sterven en opstaan van Jezus, en de boodschap van Pasen. Een boodschap over opoffering, niet voor jezelf leven, vergeving en vooral verzoening. Verus vindt het van belang dat scholen dit doen en ziet dat het ook gebeurt.

Pedagogische opdracht

De samenleving van 2017 ziet er anders uit dan vijftig jaar geleden. Veel meer dan vroeger hebben leerlingen op christelijke scholen nu een niet-kerkelijke of andere culturele achtergrond. Het is de pedagogische opdracht van een school om aan te sluiten bij de belevingswereld van leerlingen. Natuurlijk denken scholen na over hoe zij christelijke feesten vormgeven passend bij de leerlingpopulatie. Dat gaat op een orthodox-christelijke school op de Biblebelt vaak anders dan op een multiculturele school midden in de grote stad. Alleen al omdat de kennis van het geloof en de betekenis van Pasen die de kinderen van huis uit meekrijgen in die situaties erg verschilt.

Juist bewuste keuze voor christelijke school

Het kan niet zo zijn dat scholen zich belemmerd voelen om de boodschap van Pasen uit te dragen. Als dat ergens aan de orde is vindt Verus dat zorgelijk. Maar we weten uit onderzoek dat veel ouders, kerkelijk of niet, islamitisch of andersgelovig – een christelijke school kiezen met een bepaalde verwachting. Zij verwachten geen ‘grijze’ school, maar serieuze aandacht voor geloven en tradities. Een katholieke of christelijke school staat ergens voor.

Luister hier Dit is de Dag op Radio1 terug, waar Dick den Bakker van Verus in gesprek gaat met SGP-Kamerlid Roelof Bisschop over de vraag hoe je Pasen viert op een multiculturele school

Beeld Pixabay

PO | VO | MBO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs