U bent hier

Intensievere samenwerking tussen CSG Het Streek en CHE

CSG Het Streek en de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) tekenen vandaag een overeenkomst tot verdergaande samenwerking. “We zitten hier op een kenniscampus met verschillende opleidingsinstellingen in een straal van 700 meter bij elkaar vandaan. Je zou wel gek zijn als je niet samenwerkt.”

Het Streek en de CHE werken al langer samen, vertelt rector Marjolein Willemsen van de Christelijke scholengemeenschap. “De gymnasiumafdeling van onze school krijgt workshops debatteren van leraren van de CHE. Zij komen bij ons in huis en onze leerlingen gaan naar ‘de buren’. Zo organiseerden we daar begin maart een debatwedstrijd voor onze gymnasiasten. De jury bestond uit medewerkers van onze school en van de CHE. De winnaars mogen deelnemen aan een inter-gymnasiale debatwedstrijd in Leiden.”

Doelen
Zo worden vakken verdiept: één van de drie doelen die de scholen vastleggen in hun samenwerkingsovereenkomst. De andere twee doelen zijn scholing van docenten met onderwijsprojecten rond ‘Identiteit in de vakken’ en aandacht voor een soepele overstap van leerlingen van het voortgezet onderwijs naar een vervolgopleiding.

Bemind
Dat laatste klinkt alsof de CHE bij Het Streek een bron met nieuwe studenten aanboort. “Maar de CHE mag ook best uit onze vijver vissen”, reageert Willemsen. “Daar is niets op tegen. Onze leerlingen komen daar al vanaf de brugklas over de vloer: alle eersteklassers krijgen dramalessen. Die krijgen ze deels in het dramalokaal van de hogeschool. Onbekend maakt onbemind, maar misschien maakt in dit geval bekend wel bemind.”

Win-winsituatie
Ook op het gebied van identiteit werken de scholen samen. Studenten Godsdienst lopen stage op Het Streek. Één van hen ontwikkelde een lesgang Godsdienst voor 3-vwo. “Het is een win-winsituatie. Onze leerlingen leren van de lessen journalistiek schrijven en betogen schrijven. De journalistiekstudenten krijgen er studiepunten voor. Ook verzorgen 25 studenten Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en Sociaal Pedagogische Hulpverlening onder andere plaatsen bij ons.”

Uitnodiging
Het persbericht van Het Streek en de CHE lijkt een open uitnodiging aan andere bewoners van de Edese kenniscampus. “Deze ondertekening heeft geen exclusief karakter. Beide scholen staan open voor samenwerking met andere partners in de Kenniscampus Ede of met scholen daarbuiten waar zij al verbinding mee hebben op het vak vlak van identiteit en/of inhoud.”

Het Streek werkt ook samen met ROC A12 en ook met het lokale AOC. Willemsen: “We zitten hier op een kenniscampus met verschillende opleidingsinstellingen in een straal van 700 meter bij elkaar vandaan. Je zou wel gek zijn als je niet samenwerkt. Maar die samenwerking mag niet afhangen van huidige bestuurders. Daarom is het goed dat afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst.”  

WO | HBO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs