U bent hier

Inspiratiedag Federatie Christelijk MBO

Onlangs vond de tweede inspiratiedag plaats van de MBO-instellingen, die samenwerken in de Federatie Christelijk MBO. Thema deze dag was ‘Kwetsbaarheid’. Met deze inspiratiedagen willen de betrokken MBO-instellingen met elkaar een reis maken door de jaren heen.

De dag vond plaats in Bunschoten-Spakenburg. Zo’n 45 mensen uit acht scholen, waaronder bestuurders, leidinggevenden, (identiteits)medewerkers, namen in een drukke periode van het schooljaar de tijd om op adem te komen.

Kwetsbaar leiderschap

De dag werd geopend met een meditatieve overdenking van hoogleraar Erik Borgman, die de dag mede voorbereidde. Aan de hand van enkele Bijbelteksten over landbouw (‘de zaaier’) en visserij koppelde hij zowel de dagelijkse praktijk in de scholen als het programma van de dag aan dieper liggende motieven.

Vervolgens nam Thijs Jan van der Leij, rector van zowel het Farel College in Amersfoort als het Oostwende College in Bunschoten, ons mee in zijn persoonlijke ontwikkeling, beginnend met zijn ‘levens-script’ en uitmondend in zijn wijze van handelen in een aantal aansprekende dagelijkse voorbeelden. Indringend en helder liet hij zien hoe hij in zijn werk laveert tussen loslaten en beheersen. Voorbeelden die al snel leidden tot diepgaande gesprekken bij de reisgenoten van deze dag.

Landbouw/veeteelt en visserij

De dag vond plaats op de Eemlandhoeve in Bunschoten, waar we door boer/filosoof Jan Huijgen en zijn zoon werden ontvangen. Ze leidden ons rond op deze biologische boerderij, waarin veel wordt losgelaten – en dus veel groeit - en veel wordt geïnnoveerd. Op de daarnaast gelegen grote boerderij lopen in een stal 600 koeien die volledig geautomatiseerd en gecontroleerd worden gemolken, gevoed en waarvan zelfs de uitwerpselen worden verwijderd, zonder dat er ook maar een mensenhand aan te pas komt. Twee paradigma’s die aan het denken zetten over vragen als: hoe laten we jonge mensen volwassen worden, hoe geven we leiding? Durven we los te laten of willen we alles controleren?

Door met een aantal botters vervolgens te gaan zeilen op het Eemmeer ontstond de rust om in persoonlijke gesprekken verder te reflecteren op beide invalshoeken en hoe zich dit vertaalt in de eigen werkwijze en werksituatie.

De bijzondere dag werd afgesloten met een terugblik door Erik Borgman.

Samen op reis

Met deze inspiratiedagen willen de betrokken MBO-instellingen met elkaar een reis maken door de jaren heen. Een reis, waarin men elkaar vergezelt, gasten meeneemt, bijzondere plaatsen bezoekt en personen of instellingen ontmoet en zo tot denken wordt gezet over wat er werkelijk toe doet in hun werk.

In de Federatie werken de volgende instellingen samen: Alfa College, ROC Friese Poort, ROC Menso Alting, Landstede, CIBAP, ROC A12, MBO Utrecht en Albeda College.

MBO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs