U bent hier

Inspiratie voor energie-inkoop en besparing

Ideeën om het energieverbruik binnen scholen te verlagen en een opfrisser van zijn kennis over Europese aanbesteding van energie-inkoop. Daarmee verliet Reinier Rom de regiobijeenkomst van Energie voor Scholen. “In een wereld waarin men elkaar doodconcurreert en je niet helemaal thuis bent, besteed ik de energie inkoop liever uit.”

Reinier Rom is coördinator huisvesting en beheer bij Stichting CPO Waterland. Hij bezocht een van de regiobijeenkomsten van Energie voor Scholen. De informatie over de Europese aanbesteding van energie voor 2017 – 2020 was een opfrisser, daarmee was hij al bekend. 

Aanbesteding uitbesteed

Toen Rom vijf jaar geleden in zijn huidige functie begon, zat CPOW al bij Energie voor Scholen. En ja, natuurlijk heeft hij in de tussentijd gekeken of het goedkoper kan. “En dat kan ook”, weet hij. Maar toch blijft hij bij het inkoopcollectief. “Want kijk eens hoeveel uren je investeert als je dit zelf doet.” 

Bij Energie voor Scholen besteed je de aanbesteding uit. “’t Is een wereld waarin men elkaar doodconcurreert en waarin je niet helemaal thuis bent. Als je dit zelf doet, dan leg je je voor één, twee jaar vast en kun je weer opnieuw beginnen. Ik laat het liever door mensen doen die daar hun beroep van hebben gemaakt.”

Bij Energie voor Scholen leg je je voor vier jaar vast. De prijzen van energie fluctueren, maar duurder wordt het nooit. Alleen voordeliger. 

Ambities voor 20-20-2020

Ook de informatie over het project 20-20-2020 van Energie Voor Scholen vond Rom inspirerend. Binnen dat project wordt gestreefd naar 20% energiebesparing en 20% duurzame opwekking in 2020. Zelf is Rom ook bezig met besparing binnen zijn bestuur. 

“De euro’s voor energiekosten zie je de deur uitvliegen. En voor een aantal scholen is de vergoeding vanuit het Rijk niet toereikend. Energie voor Scholen heeft een prachtig programma ontwikkeld voor besparing: via lichtschakelaars, isolatie, een goede benchmarking...”

In gesprek met de directeur

Zelf brengt Rom het verbruik per school per jaar in kaart. Door de demografische krimp krijgen sommige scholen minder leerlingen, minder inkomsten en bovendien leegstand. “Draai je dan de deur van een lokaal dicht en zet je de verwarming uit? Daarover ga ik het gesprek aan met de directeur. Want wil je meer besteden, dan moet je ergens anders een onderschrijving realiseren.”

Duurzaamheid mag wat kosten

En het gaat natuurlijk over zonnepanelen. “De prijzen daarvan kelderen”, weet Rom. “Maar dat geldt ook voor de energieprijzen. Tegelijkertijd moet je niet alleen kijken naar de investering maar ook naar duurzaamheid. Besparen op fossiele brandstoffen mag wat kosten. Ach, zo gaan we weer een stukje verder. Ik kan weer met nieuwe ideeën binnen mijn eigen organisatie aan de slag.”

Kom ook

Ook een regiobijeenkomst van Energie voor Scholen bezoeken? Er zijn er nog vijf, in verschillende regio’s. Bekijk hier het programma en meld u aan!

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs