U bent hier

Inspectie herkent kritiek over afvinkcultuur niet

De kritiek op de onderwijsinspectie neemt soms bizarre vormen aan. Zo reageert hoofdinspecteur Monique Vogelzang op de recente kritische geluiden op het inspectietoezicht.

Afvinken
NCRV-radioprogramma De Ochtend (vanaf 9.49) had vorige week vrijdag MBO Raad-voorzitter Jan van Zijl en VO-raad-voorzitter Paul Rozemöller in de uitzending. De eerste had het over scholen die ‘de goede vinkjes op de goede plek’ moeten krijgen. De laatste sprak over een afvinkcultuur die leidt tot schijnzekerheid. Dat is kritiek die breed leeft binnen het onderwijs.

Bizar 
Gisteren reageerde de Onderwijsinspectie op deze kritiek door een interview met Vogelzang (inspecteur, vo, mbo en ho). “Ik merk nu dat kritiek soms bizarre vormen aanneemt”, reageert zij.

Het beeld van de afvinkcultuur herkent Vogelzang niet. “Dat doet geen recht aan de werkelijkheid van onze manier van werken en onze inspecteurs.”

Blijven zoeken
“Wij zijn ons zijn ons zeer bewust van het feit dat elke maatregel die je neemt of elke wijziging in de manier van beoordelen, kan leiden tot gedragseffecten bij scholen”, zegt Vogelzang. “Zelfs strategisch gedrag. Maar dit betekent niet automatisch dat je toezicht niet deugt. Het betekent dat je moet blijven zoeken naar de beste manier om vanuit het toezicht scholen tot verbetering te stimuleren.”

WO | HBO | MBO | PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs