U bent hier

‘In heel Zeeuws-Vlaanderen geen invaller meer te vinden’

De griep sloeg afgelopen maandag hard toe op basisschool Moerschans in Hulst. De vaste leerkrachten lagen bijna allemaal ziek in bed en invallers waren in geen velden of wegen te bekennen. Dus restte de school geen andere mogelijkheid dan een groot deel van de ongeveer 120 leerlingen naar huis te sturen. Voor andere leerlingen was er opvang via onder meer de BSO.

Ouders begripvol

Dit was volgens Ellen de Neef, waarnemend bestuursvoorzitter van Stichting Katholiek Onderwijs Hulst, een kwestie van overmacht. “Onze locatieleider was in het weekend al tevergeefs op zoek gegaan naar invallers omdat enkele leerkrachten zich hadden afgemeld. Toen was nog het idee dat het probleem kon worden opgevangen door klassen samen te voegen. Op maandagmorgen bleken nog meer collega’s ziek en was er geen enkele invaller beschikbaar. In overleg is besloten om de school te sluiten, de laatste maatregel die je als schoolleiding wilt nemen. De ouders reageerden overigens vol begrip.” De dag erop waren voldoende noodmaatregelen getroffen om de leerlingen weer binnen te laten. 

Scholen zijn kwetsbaar

Volgens de bestuursvoorzitter gaat het hier om een uitzonderlijke situatie, maar het kan een andere basisschool in Zeeuws-Vlaanderen ook zomaar overkomen. Want er is een schrijnend tekort aan leerkrachten in deze regio. “In Zeeland hebben we een gezamenlijke invallerspool opgezet maar die is ook al uitgeput. Het is zelfs heel lastig om vervanging die je kunt voorzien, zoals zwangerschapsverlof, te regelen. Laat staan als het personeel plotseling door de griep wordt geveld. Dat maakt scholen heel kwetsbaar, de rek is eruit”, aldus De Neef. 

Invallers worden overvraagd

De invallers dreigen overvraagd te worden. “Zij hebben er voor gekozen om tijdelijk voor de klas te staan. Maar er wordt zo vaak een beroep op hen gedaan dat er van het in deeltijd werken weinig overblijft. Dus die zeggen, heel begrijpelijk, op een gegeven moment nee.”  

Belgische leerkrachten geworven

De vijf schoolbesturen in Zeeuws-Vlaanderen willen het probleem structureel oplossen, maar de arbeidsmarkt voor leerkrachten is in Zeeuws-Vlaanderen krap; de vraag is veel hoger dan het aanbod. Daarom werven de besturen nu ook over de grens in België. “We hebben onder meer advertenties geplaatst in de regionale kranten en informeren de studenten op de normaalscholen - pabo’s - over de mogelijkheden om op Nederlandse scholen les te geven.” 

Er zijn enkele Vlaamse leerkrachten die hebben laten blijken eventueel ‘goesting’ te hebben naar een baan in Zeeuws-Vlaanderen, maar echt storm loopt het nog niet. Juridisch is het in ieder geval niet al ingewikkeld om als Vlaming in Nederland voor de klas te mogen staan, daarvoor moet het traject van diplomavergelijking worden doorlopen. Pluspunten zijn volgens de bestuursvoorzitter de kwaliteit van de schoolgebouwen en van het lesmateriaal. “In dat opzicht loopt Vlaanderen achter bij Nederland”. Of de arbeidsvoorwaarden ook gunstiger zijn kan De Neef niet beoordelen. In België zijn die heel anders dan in Nederland. 

Lees ook

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs