U bent hier

In de Liemers doet iedereen samen zeven beloften aan kinderen

Beloften aan leerlingen formuleren. Da’s niets nieuws. Maar in de Liemers doen álle onderwijsorganisaties, van voorschoolse voorzieningen, primair onderwijs en voortgezet (speciaal) onderwijs en het samenwerkingsverband samen zeven beloften aan de leerlingen in hun regio. Van 0 tot 18 jaar. En die beloften zijn door kinderen en jongeren zelf geformuleerd. Waarom gebeurt dat?

Het idee voor het zogeheten Liemers Lijstje ontstond bij Harald Wiggers (Voorzitter Centrale directie van het Liemers College) toen hij onderwijsgoeroe Will Richardson hoorde spreken. Richardson vraagt leerkrachten en ouders hoe zij denken dat leerlingen het best leren. Maar leerlingen zouden zélf antwoord moeten geven op deze vraag, vond Wiggers. 

Antwoorden van 2000 kinderen

Hij trommelde schoolleiders, managers en een bestuurder uit de regio op en startte een eerste ‘leercirkel’. “We willen in de Liemers recht doen aan kinderen door hen het onderwijs te bieden dat zij nodig hebben”, vertelt Marjolein Wenting. De IKC-directeur in Didam is één van de schoolleiders in de ‘binnencirkel’. Uit de binnenkring ontstond een ‘buitenkring’: iedereen nodigde andere leerkrachten, docenten of directeuren uit deel te nemen. 

Alle betrokkenen vroegen aan kinderen: Hoe denken jullie dat je het best kunt leren? In totaal haalden zij antwoorden op bij 2000 kinderen. De opbrengsten werden vertaald in het Liemers Lijstje dat vorige maand werd aangeboden aan ieder bestuur, gemeente, iedere school en kinderopvang in de
Liemers.

Ze willen gezien worden

Een volgorde van belangrijkheid zit er niet in de beloftes. Maar duidelijk werd dat kinderen van 2 tot 18 jaar dezelfde behoeften hebben. “De antwoorden waren anders, maar de inhoud hetzelfde: kinderen willen gezien worden.”

En nu de praktijk

Het lijstje is een begin. De beloften moeten zichtbaar gemaakt worden in de praktijk. Daarom mocht iedereen doorgeven op welk onderwerp hij of zij wil doorpraten. Zo worden betrokkenen uit alle sectoren aan elkaar gekoppeld om de beloften uit te werken in vervolgbijeenkomsten. “Wat wij op het Liemers Lijstje beschrijven moeten alle kinderen in de Liemers gaan herkennen”, zegt Wenting. “De lijntjes zijn heel kort, de contacten goed. De onderwijswereld in deze regio is gewoon heel klein. Je ontmoet elkaar.”

Met z’n allen veranderen

Iedereen wil gezamenlijk een verandering van mindset teweegbrengen, voelt Wenting. “We willen wel veranderen maar soms weten we niet zo goed hoe. Er worden megastappen gezet in het onderwijs, maar we moeten iedereen daarin meenemen, ook de ouders. De overgangen in het onderwijs kunnen soepeler. Wij willen ervoor zorgen dat het goed gaat met de kinderen in de Liemers. En dat we met z’n allen meegaan in de veranderingen die daarvoor nodig zijn.”

Dit is het Liemers Lijstje

  • We zien wie je bent, en je merkt dat we in je geloven
  • Wij hebben hoge verwachtingen van elkaar
  • Je hebt altijd zelf een keuze
  • Leren is leuk en kan overal
  • Je weet wat je moet leren en wat je ermee kunt doen
  • Jouw leeromgeving is boeiend, inspirerend en uitdagend
  • Als het samen kan, doen we het niet alleen
PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs