U bent hier

Ik zie ik zie wie jij niet ziet ‘Juist daarvoor hebben leraren voor hun vak gekozen’

Ik zie ik zie wie jij niet ziet. Laten we elkaar écht leren kennen. Dat is het thema van VERUS 2019. Onze Interim-bestuurder Cor Clarijs begon zijn onderwijscarrière voor de klas. “Dit is waar onderwijsmensen het meest blij van worden, ze willen met hun leerlingen bezig zijn. Dat staat onder druk in deze maakbare samenleving.”

Als ‘de ander zien’ zo overduidelijk de basis is waarop mensen voor het onderwijs kiezen, waarom kies je het dan ook nog als thema voor dit event?
“Omdat dit is waarom mensen voor hun vak hebben gekozen: met hun verstand en met het hart. Dat staat in contrast met de maakbare samenleving waarin wij leven. Waarin onderwijs lijkt te gaan over efficiency, meetbaarheid en afvinklijstjes. En dan komt de relatie onder druk te staan, want daarin gaat het nooit over: wat heb je bereikt?”

Je stond zelf voor de klas. Is er een trucje voor, om leerlingen écht te zien?

“Er zijn natuurlijk wel handigheidjes: bij de deur staan als ze binnenkomen, oogcontact zoeken, doorvragen, oprechte aandacht tonen. Iemand zíen is iets anders dan keurig college geven. Het is een spel van niet afserveren, maar vragen. En het naar jezelf toetrekken: “Begrijp jij nog niet wat ik net verteld heb? Dan heb ik het nog niet goed genoeg uitgelegd.”

Waar verheug je je zelf het meest op bij VERUS 2019?
“Pieter Derks, die heeft echt heerlijke humor. Een beetje zelfspot over je eigen beroep, daar verheug ik me op. En ik ben erg benieuwd naar de discussie aan tafel bij Thijs van den Brink. De insteek daarbij is ruimte voor je persoonlijke opvattingen in je professionele rol. Mogen we er nog een andere/eigen mening op nahouden of worden we gelijk neergesabeld? Ik ben heel benieuwd wat dat debat oplevert, niet doordat mensen het verschil zoeken, maar de overeenkomst.”

Kom ook naar VERUS 2019! Het programma vind je hier. We zien je graag op 29 mei in Bussum.

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs