U bent hier

Identiteitsdag Katholiek Onderwijs Duurzaam leren, duurzaam leven

Duurzaamheid gaat ons allemaal aan. Kom daarom naar de Identiteitsdag. Laat je inspireren door Gert Biesta en Marjolijn van Heemstra en werk samen met collega’s aan nieuwe praktijken van duurzaam leren, duurzaam leven.

Duurzaamheid en de rol van school. Bijna alle scholen vinden duurzaamheid een van de belangrijkste uitdagingen van deze eeuw en heel veel scholen besteden hier al aandacht aan. Tegelijkertijd roept het thema nog veel vragen op. Waar te beginnen? Wat is nu precies de rol van onderwijs? Hoe geven we echt duurzaam onderwijs? Daarover en nog veel meer gaat het dit jaar tijdens de Identiteitsdag op woensdag 6 november.

De aarde als ons gemeenschappelijk huis

Filosofen als Timothy Morton en Rene ten Bos geven aan dat het probleem in de basis al zit in de mindset die we collectief hebben opgebouwd. Dat we binnen kennisgebieden mens en natuur tot afzonderlijke domeinen hebben gemaakt, en het besef zijn kwijtgeraakt dat mens, aarde, natuur niet los verkrijgbaar zijn. Van daaruit kom je heel gemakkelijk uit bij de oproep die Paus Franciscus, samen met verschillende wetenschappers, doet in zijn encycliek Laudato Si: “Laten we de aarde weer gaan zien als ‘ons gemeenschappelijk huis. En ons richten naar de zorg die nodig is om ook voor de komende generaties mensen dieren en planten een thuis te kunnen zijn.”

Het is letterlijk een oecumenisch onderwerp, omdat het gaat over de gehele wereld, ons gemeenschappelijk huis. Daarom nodigen we expliciet iedereen uit om deel te nemen aan deze identiteitsdag katholiek onderwijs. Net als de paus richten wij ons op ‘alle mensen van goede wil’.

Vanuit pedagogische vragen nieuwe praktijken ontwerpen

Geen lange verhalen deze dag, iedereen komt als expert. We roepen ieders kennis en ervaring op. Die is onmisbaar om het gemeenschappelijk huis in te richten.

Allereerst starten we met de voorstelling Stadsastronaut van Marjolijn van Heemstra. Zij is gefascineerd door het ‘overzichtseffect’, de ervaringen die astronauten hebben als ze vanuit de ruimte naar de aarde kijken. In haar voorstelling vertelt zij over haar zoektocht naar een manier om het zelf te beleven én over te brengen op anderen.

Gert Biesta daagt ons uit om te denken vanuit de pedagogische bedoeling van onderwijs en de ruimte die we daarvoor hebben, en waarvoor katholieke scholen een eigen bijzonder gedachtengoed tot hun beschikking hebben.

In de middagsessies werken we met elkaar aan het ontwerpen van nieuwe praktijken. Eric Holterhues, theoloog en duurzaam bankier, hebben we gevraagd om ons op basis van zijn ruime ervaring met duurzame organisaties een aantal principes mee te geven waar we mee aan de slag gaan.  

Opbrengsten

Het hele programma is er op gericht om met een schat aan wijsheid, inspiratie en mooie ontmoetingen weer naar huis te gaan. Na deze dag delen we met alle deelnemers de uitgewerkte opbrengsten van de nieuwe praktijken van duurzaam leren en leven, en doen een voorstel om hierin verdere samenwerking tussen scholen te ondersteunen.

In de kijker-prijs vernieuwd!

Al jarenlang reiken we op deze Identiteitsdag een prijs uit, voor een school die het verdient om ‘In de kijker’ te staan. Dit jaar wordt deze prijs gekoppeld aan het thema. Binnenkort wordt de opgave bekend gemaakt. Ook nieuw is dat de deelnemers van de identiteitsdag zullen meebepalen wie de prijs gaat winnen. Net als andere jaren wordt de prijs uitgereikt door Mgr. Jan Hendriks en sluiten we de dag af met een moment van bezinning.

Identiteitsdag Katholiek Onderwijs – 6 november 2019 - Antropia in Driebergen

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs