U bent hier

Hou je denken in beweging. Kom naar de Leergesprekken

“Het houdt mijn denken in beweging. En dat vind ik cruciaal.” Jogchum Zijlstra, voorzitter CvB Stichting Christelijk Onderwijs Delft e.o., volgde vorig jaar de Leergesprekken van prof. dr. Renée van Riessen. Die gaan in de reprise. “Het bevordert het non-stop denken over waartoe wij onderwijs geven.”

Verus organiseert de Leergesprekken op het kruispunt van Onderwijs, Religie en Filosofie, gegeven door Renée van Riessen, bijzonder hoogleraar Christelijke filosofie aan de Universiteit Leiden. 

Drie middagen

Zijlstra volgde ze vorig jaar vanuit een “algemene belangstelling voor filosofische reflectie”. “Als het dan ook nog filosofische reflectie is op datgene waar ik me dagelijks mee bezighoudt, onderwijs, wordt het nog interessanter.” Dat Van Riessen de bijeenkomsten leidde, vond Zijlstra fijn: “Een filosoof die wat te melden heeft.” Én dat in drie middagen. “Niet de vluchtigheid van één middag, maar ook niet de druk van tien dagdelen.” 

Reflectie 

Wat hem bijbleef is niet in een zin of twee, drie te vatten. Het zit’m in het woord reflectie. “Als je middagen nadenkt over het waarom en ook het waartoe van het onderwijs. Over de keuzes die je maakt, ook op het pedagogische vlak, dan kom ik niet thuis met één goed idee of een plan.” 

Op het spoor gezet

“De leergesprekken bevorderen het non-stop denken over het waartoe van ons onderwijs. En ook de relatie met de levensbeschouwelijke kant”, legt Zijlstra uit. 

Het lesmateriaal sloot ook mooi aan: kopietjes van een paar bladzijdes uit een boek ter voorbereiding. “Prettig, dat past goed in mijn dagritme. En dan later, in een vakantie ofzo, pak ik het hele boek erbij.” Zijlstra is Van Riessen dankbaar dat zij hem op het spoor zette van bijvoorbeeld de pedagogische opvatting van Martin Buber.

Geïnteresseerd? 

De nieuwe leergesprekken starten op 5 april. Er zijn tien plaatsen beschikbaar

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs