U bent hier

‘Hoop is hard werken. We moeten op de barricaden’

Hoop is het tegengif voor cynisme, zegt theologe en presentator Jacobine Geel. “Je moet hoop willen zien. Je hebt de opdracht om ervoor te kiezen.” Geel spreekt op VERUS 2016. Het thema: HOOP. 

Ze kocht een kopje koffie. Verderop stond haar geliefde met haar ouders te praten. De zon scheen. “Het was een ingewikkelde periode geweest en ik voelde een moment van hoop”, vertelt Geel. De anekdote illustreert voor haar “dat hoop niks zegt over de toekomst, maar wel iets over je gerichtheid”.

Hoop is een keuze

Hoop hangt onder andere af van je eigen vermogen om te kiezen voor een bepaalde gerichtheid. “Dat vind ik een heel belangrijke boodschap: Hoop komt je niet aanwaaien. Het is een keuze.”

Hoop oefenen op school

Hoop is dus iets individueels. En toch speelt het een rol in het onderwijs. “Want als docent kun je op hoop wijzen.” Durf te kijken naar je eigen leven, zegt Geel, leer te zien waar dankbaarheid op z’n plek is. “Durf te kiezen voor het positieve. Dat is een houding. En een levenshouding oefen je onder andere op school.”

Hoop als tegengif

Tegelijkertijd wijst Geel op dat wat diametraal tegenover hoop staat: cynisme. Ze ziet een groeiend cynisme in onze samenleving. “Als iedereen cynisch wordt, is de hoop weg. We leven in een tijd waarin hoop snel wordt gezien als naïviteit. Dat is niet zo: hoop is het tegengif voor cynisme. Daarmee is het een actueel, strijdbaar thema in onze samenleving. Hoop is hard werken. En wij moeten op de barricaden.”

De barricaden op voor hoop? Begin bij VERUS 2016 (en neem een collega mee). Meer over Jacobine Geel leest u hier, het volledige programma ziet u hier en aanmelden hier

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs