U bent hier

Hoe Lowys Porquin de afrekencultuur inruilt voor vertrouwen en bezieling

Stukje bij beetje raakten ze verzeild in een praktijk van planning en controle. Tot vier jaar geleden de Lowys Porquinstichting besloot te gaan werken vanuit vertrouwen en bezieling. De afrekencultuur moest worden omgebogen naar een cultuur waarin mensen hun verantwoordelijkheid vanuit vertrouwen zelf oppakken. Het werkt.

Om de situatie te illustreren gebruikt Jack Nuijten het voorbeeld van de Cito-toetsen: bedoeld om het kind en zijn ontwikkeling te volgend, maar uitgegroeid tot een controlemiddel van de staat. En dat wilde hij niet meer op zijn basisscholen Sint Maarten en de Springplank in Halsteren. Het zijn twee van de ruim 30 scholen Lowys Porquinstichting in de regio West-Brabant & Tholen.

Cao aan de kant geschoven

“We willen werken vanuit veerkracht, vertrouwen en hoop”, vertelt de directeur. “Een principiële keuze: wij vertrekken vanuit het kind.” 

Ter illustratie: de nieuwe cao vindt Nuijten “een gedrocht van dichtgetimmerde afspraakjes en wetjes”. Ze schoven ‘m aan de kant. “We verdelen gewoon onderling het werk. Wij zijn samen verantwoordelijk dus we lossen het samen op. Er worden geen uurtjes berekend, het werk gebeurt gewoon. Mensen voelen zich meer gewaardeerd en daardoor ontstaat er meer werksfeer.” 

Heilzame verwarring

De organisatie zo veranderen, dat gaat niet van de één op de andere dag. In het begin verliezen mensen controle en daarom vraagt zo’n ommezwaai een professionele cultuur. “Mensen moeten hun afspraken nakomen en elkaar aanspreken op hun gedrag.” 

Bovendien is de praktijk weerbarstig. “Voordeel bij ons is dat dit een stichtingbrede keuze is. Als het bestuur je blijft bestoken met wissewasjes en vragen, dan gaat dit niet. Maar bij ons zit er een onderwijskundige visie onder, van divergent leren. Het is een zoektocht, maar ik zie het als heilzame verwarring: een werkwijze vinden we met elkaar uit.”

En het werpt zijn vruchten af: minder geklaag over werkdruk, meer werkplezier en motivatie. “En dus kunnen we betere resultaten boeken.”

Kijkje in de keuken

Wil je een kijkje in de keuken van Jack Nuijten en Lowys Porquin? Dat kan! Kom naar de Identiteitsdag Katholiek Onderwijs op 9 november, daar geven Nuijten en collega-directeur Leonie Jansen een workshop

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs