U bent hier

‘Het podium van VERUS 2019 is geen gemakkelijke plek’

Samen met ruim 575 deelnemers tellen we af naar VERUS 2019, op 29 mei. Thema dit jaar is Ik zie ik zie wie jij niet ziet. Laten we elkaar echt leren kennen. De dag wordt gepresenteerd door Rinke Verkerk. Die waarschuwt maar alvast: “Het podium is geen gemakkelijke plek die dag.”

VERUS 2019 gaat over elkaar echt leren kennen. Hoe ga jij mensen daartoe aanzetten op het event?

“Ik denk niet dat je elkaar in één dag echt kan leren kennen. Maar je kunt wel een beginnetje maken. Mensen laten voelen hoe fijn het is om wat verder door te vragen en wat opener antwoord te geven. Dat één dag oefenen helpt om bewuster voor te kiezen de ander te leren kennen als je terug bent op de werkvloer. Ik zie het event in die zin als een start, een amuse.

Een aantal mensen op het podium geeft wat dat betreft ook een voorschot door een open, kwetsbaar verhaal te delen. Ikzelf zal vertellen over de geboorte van mijn zoontje, dat Down bleek te hebben. Dat wisten we niet. Huub Oosterhuis draagt een gedicht voor. Nou, kunst komt altijd uit de krochten van je ziel. En zo zijn er meer. Het podium is geen makkelijke plek die dag. Veilig, maar niet makkelijk. Dat vind ik mooi.”

Waar verheug jij je op?

“Kunst en discussie en de afwisseling tussen wat er op het podium en in de zaal gebeurt. Ik denk dat er een heel lekker ritme in de dag zit. Als ik het programma zie, verwacht ik dat mensen ook echt geraakt worden. Je wordt, zeg maar, niet alleen volgestopt met eten, je moet zelf ook even koken.”

Je bent intussen ook druk met de Hoop-campagne. Op 6 juni is de Dag van de Hoop. Wat ben je allemaal aan het doen?

“We zijn al het hele land door geweest om mensen te interviewen met verhalen over hoop en de muziek die hen hoop geeft. Dat waren vaak best emotionele interviews. Mooi om die verhalen te horen.

Mijn interview met een jongen van 12 die zijn vader verloor, is me het meest bijgebleven. Zijn vader was echt zijn vriend. En die jongen kon daar zo goed over vertellen. Het was helemaal geen zielig gesprek, hij kon heel goed in dat spanningsveld leven tussen verdriet en levenslust.

En verder leven we vooral toe naar 6 juni, de Dag van de Hoop.”

Aanmelden voor VERUS 2019 kan nog! Kom samen met je collega’s: 29 mei, Spant! Bussum

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs