U bent hier

Het Nederlandse onderwijs: beter dan we denken, maar niet zo goed als we willen

Dat is de prikkelende titel van het rapport dat adviesbureau McKinsey dinsdag publiceerde. De 29 onderwijshervormingen sinds 1990 hebben verrassend genoeg niet geleid tot een kwaliteitsverbetering, schrijven de adviseurs. Het rapport bevat drie aanbevelingen om het goede Nederlandse onderwijs wél beter te maken.

Nederlandse onderwijs is aan het watertrappelen
Het Nederlandse onderwijs is al jaren goed, maar slaagt er niet in om een trapje hoger te klimmen. McKinsey constateert dat er sinds 1990 29 onderwijshervormingen zijn geweest die niet hebben geleid tot een verbetering van de kwaliteit. Al die hervormingen hebben miljarden gekost, veel onrust veroorzaakt maar geen resultaat gehad.

Andere landen zijn er wel in geslaagd om de kwaliteit te verhogen. Nederland moet volgens McKinsey de kloof met die landen dichten om zowel economische als sociale redenen. De vraag is echter hoe je dat doet.

Verbeteren kan…
Uit wereldwijd onderzoek van McKinsey blijkt dat er bepaalde sets van maatregelen zijn die het mogelijk maken om van het ene kwaliteitsniveau naar het andere te komen. Die sets zijn echter heel verschillend, afhankelijk van de startsituatie. Om van matig naar redelijk te gaan zijn andere ingrepen nodig dan om van redelijk naar goed te gaan en weer andere om van goed naar uitstekend te gaan.

Voor de Nederlandse startsituatie formuleert McKinsey drie aanbevelingen:

  1. Toekomstige leraren: ´zorg dat de besten van nu de volgende generatie opleiden´;
  2. Huidige leraren: ‘een professional dat ben je niet, dat wordt je door van elkaar te leren - met je deur open’;
  3. Schoolleiders: ‘minimaal 40% van je tijd moet je met leraren besteden aan het verbeteren van de onderwijskwaliteit’.


… zonder extra middelen

Volgens McKinsey is het mogelijk om in een relatief korte periode van 5 tot 7 jaar de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren zonder extra geld. Daar is geen stelselwijziging voor nodig; het onderwijs kan daar direct mee aan de slag.

WO | HBO | MBO | PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs