U bent hier

Geluksprofessor: Nederlandse onderwijs draagt bij aan plek in geluks-top5

Nederlanders zijn gelukkiger dan ooit. Dat blijkt vandaag uit groot internationaal onderzoek. Geluksprofessor Ruut Veenhoven, vertelt in het AD dat ons onderwijs daar een belangrijke rol in speelt.

Nederland staat nu op plek vijf in het World Happiness Report, een geluksmeting door de Verenigde Naties onder 156 landen.

Keuzevrijheid brengt Nederlanders zelfvertrouwen en daarmee geluk, legt Veenhoven (verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, uit). En daar draagt ons onderwijssysteem aan bij.

Verliezers

Neem Frankrijk, dat op nummer 24 in de lijst staat. Daar is de meester de baas. ,,Die weet alles. Daar moet je naar luisteren. Bovendien is het Franse onderwijs heel competitief. Kinderen moeten naar de beste school. Gewoon zijn, is niet goed genoeg. Dat systeem creëert veel verliezers, waardoor het zelfvertrouwen van de jeugd wordt ondermijnd.”

“Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste kinderen van de wereld. En ach, dan kunnen ze misschien wat minder goed worteltrekken, maar wat zou dat.”

Geluksfactoren

Naast (keuze)vrijheid zijn ook gezonde levensverwachting, vertrouwen en goede sociale relaties geluksfactoren, aldus de Verenigde Naties 

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs