U bent hier

Geleerd van Benedictus: leidinggeven met oog voor eigenheid

“Ik kijk opnieuw bewust naar de eigenheid van collega’s. En vraag hen: wat heb je nodig?” Margriet van der Ploeg, directeur van de Koningin Beatrixschool in Nijkerk, vond de mini-conferentie met prof. Wil Derkse, begin deze maand, “zeer inspirerend”. 2 april organiseert de Besturenraad weer zo’n bijeenkomst.

Opgeladen
Van der Ploeg had al eens Derkse’s boek gelezen, Een levensregel voor beginners. “Dat is blijven haken. Het leek me daarom leuk om meneer Derkse eens live mee te maken en dat is zeker niet tegengevallen.” De directeur ging samen met een collega naar de mini-conferentie op 6 november. “We kwamen opgeladen terug.”

Eeuwenoud en actueel
Wat haar met name aansprak? Dat die eeuwenoude Benedictijner leefregels nog zó actueel zijn. “Derkse vertelde dat het bij Benedictus met leidinggeven wel eens is misgegaan omdat hij regels te rigide wilde doorvoeren. Nou heb ik daar als leidinggevende op school niet zo’n last van, maar zoals Benedictus zijn regels later vormgaf, met flexibiliteit, dat sprak me erg aan.”

Eigenheid 
Derkse pleit voor de combinatie van de leer en de schoonheid, vertelt Van der Ploeg. “Je moet nooit de leer toepassen zonder schoonheid. De Benedictijner broeders konden naast wat ze allemaal samen doen, hun eigenheid bewaren. Daar is ruimte voor. Dat moet ook in leidding geven: leiding geven met oog voor mensen.”

De dag was ook letterlijk een pas op de plaats. “Alleen de locatie al: zo’n klooster is een rustige, stille omgeving. De afwisseling tussen het verhaal van Derkse en deelnemen aan de kloosterdiensten was ook mooi.”

Naar de praktijk
“Derkse zei: al neem je maar één ding mee vandaag… Meer moet je niet willen, dan gaat het niet lukken.” Van der Ploeg nam zeker wat mee naar de praktijk van alledag: “Ik wil nog meer naar de eigenheid van de collega’s kijken. En meer vragen: wat heb je nodig?"

Derkse had het over ‘monotasken’, vertelt Van der Ploeg. “Dezelfde dingen doen die je altijd doet, maar dan met aandacht. Één ding tegelijk. Daar heb je in een hectische baan als schoolleider wel wat aan. Nu probeer ik ’s ochtends niet alleen de nieuwskoppen te snellen, maar ook iets om even dieper over na te denken. Een tekst, gedicht…. Zodat ik met hoofd en hart de dag in ga.”

Deelnemen 
Spreekt dit u aan? Op 2 april 2014 organiseert de Besturenraad een volgende bijeenkomst met Wil Derkse. Meer informatie vindt u hier.

WO | HBO | MBO | PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs