U bent hier

Geduld, hoop en liefde

Liefde. Een woord dat je moet laden, zegt lector Jan van der Stoep. Hij legt op VERUS 2017 de link tussen hoop en liefde aan de hand van de filosoof Gabriel Marcel: die beschrijft hoop als geduld hebben met de situatie, waarbij ook steeds liefde in het spel is. 

De lector Journalistiek en Communicatie aan de Christelijke Hogeschool Ede trekt parallellen tussen de gedachte van Marcel en de schoolpraktijk. “Marcel beschrijft hoop als geduld hebben met de situatie, met mensen. Als leraar kijkt je op die manier naar een leerling: je wilt er iedere keer weer voor gaan, kansen blijven benutten, blijven verwachten dat zich in een gesprek openingen voordoen.” 

Niet opgeven

Hoop en liefde liggen heel dicht bij elkaar, zegt Van der Stoep: beiden geven niet op maar gaan er altijd vanuit dat zich een nieuwe mogelijkheid voordoet. Betrokken zijn, iemand tot zijn recht laten komen.

Liever betrokken

In onderwijs is liefde belangrijk, zegt de lector, liefde de zin van iemand maximaal tot zijn recht willen laten komen. “Studenten support geven om het beste uit zichzelf te halen. Ik zie liever een betrokken houding dan een objectiverende, afstandelijke benadering waarin je zegt: ‘Prestaties moeten worden afgemeten aan bepaalde criteria en oordelen we’. Onderwijs is: support.”

Vergelijkbare mogelijkheden

De ene student laat zich gemakkelijker supporten dan de ander, ja. “Soms is het beperkt en moet je denken: ‘Dit is het, meer is er niet uit te halen’. Het is altijd zoeken naar de balans. Iemand die meer de kaarten op de borst heeft, daar kun je minder mee doen. Tegelijkertijd moet je iedere student vergelijkbare mogelijkheden geven. Liefde en recht.”

Het is een uitdaging: te zien of je eerlijk investeert in leerlingen. en je kunt het leren, zegt Van der Stoep. Maar niet uit een boekje. “Het is learning by doing.” 
 
Benieuwd naar het verhaal van Jan van der Stoep? Kom op 18 mei naar VERUS 2017 in Bussum. Bekijk het hele programma op www.verus2017.nl en meld je aan!

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs