U bent hier

Gedachten bij goed onderwijs ‘voedsel voor de ziel’

“Voedsel voor de ziel van leerkrachten, docenten, medewerkers, bestuurders en toezichthouders in het onderwijs.” Zo omschrijft Siebren Miedema het boekje Gedachten bij goed onderwijs in de nieuwste editie van het Christelijk Weekblad

Christelijke deugden

Voedsel voor de ziel is precies waar onderwijsmensen behoefte aan hebben, betoogt Miedema, omdat hun onvrede zich niet alleen richt op het salaris, maar ook op werkdruk en regelzucht. “Wat echter nauwelijks aan de orde kwam, is de behoefte van leraren aan zorg voor henzelf, als persoon.”

De kern wordt gevormd door de christelijke deugden geloof, hoop en liefde. De deugden krijgen aandacht door ermee verbonden noties die in korte essays worden beschreven.

Lees dit eens samen

Het boek laat zich aandachtig en indringend lezen, zag Miedema, “waarbij het niet alleen gaat om verstandelijk begrijpen, maar ook om de betekenis van de tekst en de relatie met het persoonlijke en professionele leven. Dat lezen kan individueel, maar ook heel goed als groep docenten, bestuurders of leden van een raad van toezicht.”

Lees een essay bijvoorbeeld gezamenlijk voorafgaand aan een vergadering, oppert Miedema. “Zo kunnen ze inzichten opleveren die de inhoud van zo’n vergadering richting en meerwaarde geven, en het onderwijs ten goede komen. Voor goed onderwijs is zielzorg van de professionals broodnodig.”

Bestel hier

Meer weten over Gedachten bij goed onderwijs? Hier legt Dick den Bakker uit waarom Verus het boek uitbracht en hier kunt u het bestellen. Leden betalen maar 15 euro per boek!

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs