U bent hier

‘Financiële positie onderwijs verbeterd.’ Kan de vlag uit?

De vlag kan uit! Het onderwijs is financieel gezond, schrijven de onderwijsbewindslieden. Want tsja: “Dit kabinet investeert fors in het onderwijs.” De bedrijfsvoeringsadviseurs van Verus vieren dit feestje niet met hen mee. “Dit is nou windowdressing.” 

“De rentabiliteit van het funderend onderwijs zit langjarig onder nul”, weet adviseur Jan Langelaar. Maar minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker zien toch echt dat hun investeringen “bijdragen aan de positieve financiële situatie in het funderend onderwijs, die in 2013 is ontstaan en in 2014 is voortgezet”. 

Klopt dat dan niet? “In 2013 kreeg het onderwijs 600 miljoen”, legt Langelaar uit. “Met die klap geld eindigde iedereen dat jaar natuurlijk in de zwarte cijfers. Maar in 2014 zie je de lijn al dalen en ik schat dat die daling in 2015 verder gaat.” 

Zeer ongelijk verdeeld

“Als je alles op één hoop gooit, ziet het er goed uit”, zegt Langelaar. “Maar sommige scholen zijn schatrijk, terwijl anderen faillissement moeten aanvragen.” 

Geld op de plank

Hoe zit het dan met die miljoenen euro’s, bestemd voor onderwijs, die scholen oppotten? “Geen wonder dat er in 2014 nog geld op de plank ligt”, vindt de adviseur. “Als je eind 2013 een smak geld krijgt, mag je er echt wel een halfjaar over nadenken wat je daarmee gaat doen.”

Sterker: Er móet geld op de plank liggen. “Wil je je beleid in de toekomst borgen, moet je plotsklaps investeren in huisvesting of personeel uitkopen, dan heb je een buffer nodig.”

Als dus alle scholen, gelijkelijk verdeeld, het bufferkapitaal hebben dat nódig is, moet je niet zeuren, vindt Langelaar. Maar ook hiervoor geldt: de ene school heeft een enorme buffer, de ander staat in de min. 

“Die 600 miljoen van 2013 is bedoeld om de jonge leerkracht te behouden. Maar de werkelijkheid is dat sommige scholen tekorten moeten opvullen terwijl andere denken: Wat zullen we eens doen met dat geld?”

Gaat het goed?

“Gaat het financieel goed in het onderwijs?”, vraagt Langelaar hardop. “Ja. En in het po en vo zijn het vaak de kleinere scholen die het goed doen. Maar om meteen de vlag uit te hangen, dat zou ik niet doen.”

En u?

Hoe staat uw onderwijsinstelling er eigenlijk financieel voor? Nodig één van onze bedrijsfvoeringadviseurs eens uit om te komen sparren! 

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs