U bent hier

Felle aanval op artikel 23 afgeslagen

Vrijheid van onderwijs past niet bij deze tijd, vindt Carel Verhoef, historicus en oud-rector. In zijn boek somt hij veertien redenen op om de vrijheid van onderwijs in te snoeren. Verus-voorzitter Wim Kuiper en VGS-voorzitter Pieter Moens sabelen de argumenten één voor één neer in een artikel in het Reformatorisch Dagblad. 

Veertien stellingen

Het overgrote deel van de protestants-christelijke en rooms-katholieke scholen heeft nauwelijks een christelijk karakter, Zo luidt de eerste stelling van Verhoef voor inperking van de vrijheid van onderwijs.

“Uit onderzoek bij protestants-christelijke scholen blijkt dat dit absoluut niet waar is”, reageert Wim Kuiper. “De manier waarop de christelijke identiteit van scholen vorm en inhoud wordt gegeven, varieert wel heel sterk. Op alle pc-basisschoelen spelen Bijbelverhalen een belangrijke rol, worden christelijke feesten gevierd, zijn er dagopeningen enzovoort. Alleen verschilt de invulling nogal, afhankelijk van de context. Van rooms-katholieke scholen hebben we nog een minder scherp beeld, maar ik merk in talloze gesprekken dat ook hier de identiteit hoog op de agenda staat en vaak zelfs meer dan in het verleden. Verhoef verkoopt een oppervlakkige persoonlijke waarneming ten onrechte als feit omdat hem dat goed uitkomt.”

Benieuwd naar de dertien andere stellingen? Lees het volledige artikel hier (RD - 22 december 2015)

 

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs