U bent hier

Experiment Regelluwe School: slechts beperkte uitbreiding

Het experiment Regelluwe School wordt uitgebreid, schrijft minister Slob vorige week. Maar alleen scholen die door het ministerie worden uitgenodigd, kunnen in de toekomst ook meedoen aan dit experiment. Een teleurstellende maatregel.

In het experiment krijgen scholen de mogelijkheid bestaande regels los te laten. Voorwaarde voor deelname is dat scholen het predicaat Excellente School hebben. Verus vindt dit, samen met de sectororganisaties, een te beperkende voorwaarde.
 

Stringente voorwaarden blijven

Nu breidt Slob het experiment uit, maar blijven de voorwaarden voor deelname zeer stringent: alleen scholen waarvan “de onderwijskwaliteit aantoonbaar goed is” kunnen in aanmerking komen voor deelname. Verus had liever een royalere toelating tot het experiment Regelluwe School gezien.
 

Scholen gezocht voor deze 5 thema’s

Bovendien gaat het allereerst om scholen die door het ministerie zullen worden uitgenodigd om experimenteren met de volgende thema’s:
 
  1. Inruilen van onderwijstijd voor ontwikkeltijd;
  2. Verminderen van instroommomenten in het primair onderwijs;
  3. Vervangen van een theoretisch vak door een praktijkvak op de havo;
  4. Het afnemen van deelexamens op de eigen school;
  5. Afwijken van de bevoegdheidseisen in het vo.
 

Gevolgen voor alle scholen

Het experiment lijkt overigens als zijn eerste vruchten af te werpen: twee maatregelen blijken zo succesvol en relatief eenvoudig door te voeren, dat wordt onderzocht of deze direct voor alle scholen mogelijk worden gemaakt. Het gaat om:
 
1. De educatieve keuzedagen in het primair onderwijs;
2. De vereenvoudiging van het schoolplan, voor zowel po als vo

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs