U bent hier

Excellent in Rotterdam-Zuid

De leerlingen van Calvijn Juliana komen tot prestaties die uitstijgen boven het normale verwachtingspatroon. Het geheim? Misschien de (t)huiswerkvrije school. Maar in het gesprek met Arie Boom klinkt vooral ook liefde voor de leerlingen.

“’t Is niet zo slecht in Rotterdam Zuid”, zegt de vestigingsdirecteur van Calvijn Juliana. Zijn school kreeg maandag het predicaat Excellent. Misschien wel extra bijzonder voor een school met veel leerlingen uit achterstandswijken.

(t)huiswerk op school

Volgens de overlevering bezocht een docent van de toen nog zelfstandige Julianamavo in 1968 een leerling thuis. Hij zag dat de mensen zo klein behuisd waren, dat zijn leerling eigenlijk niet in staat was het huiswerk thuis te maken. Zo ontstond het idee de kinderen hun huiswerk op school te laten maken.

Sinds een jaar of vijftien werkt Calvijn Juliana met het huidige concept: alle leerlingen maken tussen 8 en 9 uur ’s ochtends hun huiswerk op school. Onder begeleiding van de docenten. En in dat uur kijken ze ook het Journaal. 

Voorbereiden op de samenleving

“In het juryrapport stat dat de leerlingen op een bijzondere manier worden voorbereid op de samenleving”, zegt Dirk Wakker, algemeen rector van het Calvijn, daarover. “Thuis zien ze het Nederlandse nieuws lang niet altijd. Het is voor ons belangrijk dat je op de hoogte bent van wat er speelt in Nederland.” 

En de leraren durven de moeilijke gesprekken aan te gaan, zegt Wakker ook. “Rond ‘Parijs’ gaan de leraren het onderwerp radicalisering niet uit de weg.” De trotste rector noemt Calvijn Juliana het vlaggenschip van Rotterdam-Zuid. Calvijn heeft in totaal acht scholen: zes In Rotterdam en twee in Barendrecht.  

Lage instroom welkom

’s Middags wordt er weer huiswerk gemaakt. De eerste- tot derdeklassers zijn zo 7 tot 7,5 klokuren in de week met huiswerk bezig. De examenkandidaten komen wekelijks aan 9 klokuren. 

Door de goede begeleiding kan hij kinderen met een vmbo kg-advies toch aannemen voor het vmbo-t, zegt Boom. “Omdat we weten dat ze toch wel veel met hun huiswerk bezig zijn. We halen goede resultaten, ondanks de lagere instroom.”

Niet zo gewoon

Toen in 2012 scholen het predicaat Excellente School voor het eerst werd toegekend, vroeg het bestuur Calvijn Juliana zich aan te melden. Boom had er zelf nog niet aan gedacht: “Wat wij doen, is voor ons heel normaal.”

Maar Wakker noemt het heel bijzonder wat Calvijn Juliana doet. “Ze zijn in staat om met een heel diverse leerlingenpopulatie en kinderen die vaak met achterstanden binnenkomen, middels maatwerk en persoonlijke begeleiding mooie resultaten te behalen. Dat is niet zo gewoon als het lijkt.” 

Met hart en ziel

Calvijn Juliana werd excellent in 2012 en 2013. En nu opnieuw in 2015. De erkenning is nu voor drie jaar. Juist omdat zijn school in Rotterdam Zuid staat is dat predicaat zo mooi, vindt Boom. “We laten zien dat als je met hart en ziel voor de kinderen gaat, je ook een hele hoop kunt bereiken. Voor ons personeel is het hard werken. En toch hebben we niet veel verloop. Hun drijfveer is júist met deze leerlingen omgaan. Je moet het leuk vinden hier.” 

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs