U bent hier

Evangelie uit VU-statuten. Religiestress? Of juist bewustwording?

De Bijbel, het Evangelie van Jezus Christus en God gaan eruit, de christelijke oorsprong, rechtvaardigheid, medemenselijkheid en verantwoordelijkheid komen erin. De Vrije Universiteit past haar statuten aan. Is de eerste bijzondere universiteit van ons land bang om ergens voor te staan? Of gaat ze met haar tijd mee?

Het VU-bestuur schrijft dat ze door de statuten aan te passen haar identiteit op een herkenbare manier verder kan ontwikkelen, door hiermee bewust en concreet aan het werk te gaan. 

Religiestress 

“De #VU gaat slordig om met haar verleden door #Jezus te schrappen”, twitterde VU-hoogleraar Bert Jan Lietaert Peerbolte in reactie op dit nieuws. “Waarom zo bang om ergens voor te staan? #religiestress” Ook schrijft hij onder een artikel op Advalvas: “Een onvergeeflijke vorm van gebrek aan historisch bewustzijn. En lef. Schande!”

Grondslag niet in beton gegoten

Willem Schoonen, voorzitter van het Bestuur van de VU-Vereniging, snapt Lietaerts reactie niet. “Je laat zien waar je voor staat door het te benoemen. Het is een misvatting dat een grondslag in beton gegoten is en dat je daar niet aan mag komen. Het is een verwoording van je identiteit.”

De VU Vereniging is de ‘identiteitsbewaker’ van de VU en VUmc. Beide onderwijsinstellingen zijn sinds 1 januari van dit jaar juridisch zelfstandige rechtspersonen, dus de statuten moeten toch aangepast worden. Een logisch moment om die “in lijn te brengen met de dag van vandaag”, aldus Schoonen. 

Opnieuw invulling geven

De verenigingsvoorzitter en voormalig hoofdredacteur van Trouw ziet heel veel organisaties die ooit uit een zuil zijn voortgekomen “verwateren”. “De oorspronkelijke grondslag belandt ergens in een la of men besluit er niet aan te gaan sleutelen want dan krijgen we allerlei ingewikkelde discussies. Maar dat is niet goed, omdat je elke keer opnieuw invulling moet geven aan je identiteit. Als je idealen hebt, moet je regelmatig opnieuw verwoorden wat die zijn.”

Studentenpopulatie 

Ook de veranderende studentenpopulatie speelt een rol bij de statutenwijziging, bekent Schoonen. Gaf het “meer traditionele deel van de achterban” bij ledenvergaderingen aan het schrappen van de letterlijke verwijzing naar het evangelie te betreuren, onder studenten op de campus is er “waardering voor het benoemen wat ons bindt”. 

Inhoud volgt

En het ‘bewust en concreet aan het werk gaan’ met de identiteit, zoals het VU-bestuur belooft? Dat moet nog verder inhoud krijgen, zegt Schoonen. “Het speelt nu een belangrijke rol bij de debatten die we binnen de vereniging voeren over de verbinding tussen wetenschap en samenleving.”

WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs