U bent hier

Europese aanbesteding, een vloek of een zegen?

Ze waren al een paar jaar eigenrisicodrager voor de Ziektewet en WGA. In een gesprek met Carola van der Meeren van Verus besprak Eldert Schouten van Schoolvereniging Rehoboth het verlengingsvoorstel WGA eigenrisicodragerverzekering. “Puur op basis van de offertes was ik eigenrisicodrager gebleven. Maar Carola adviseerde: ga terug naar het publieke bestel.”

Rond deze periode valt de beschikking Werkhervattingskas 2020 op de mat. Die moet je altijd checken, weet Schouten. Zijn vereniging koos een paar jaar geleden voor eigenrisicodragerschap bij een verzekeraar. Destijds zaten er twee medewerkers in de WIA. Maar intussen waren dat er nul. Carola startte de aanbesteding, berekende een scenario terugkeer naar UWV of eigen risicodrager blijven en legde offertes naast elkaar. Ze adviseerde de vereniging terug te gaan naar het UWV. Zo gezegd, zo gedaan.

Ingewikkelde aanbesteding

Intussen werd Rehoboth op de vingers getikt door de accountant bij de jaarcontrole. De bedragen van personeel- en salarisadministratie zaten boven het drempelbedrag en dus moest er een Europese aanbesteding gedaan worden voor een administratiekantoor. “Daar zaten we helemaal niet op te wachten”, vertelt Schouten. “De wet- en regelgeving is zo ingewikkeld dat je dat helemaal niet zelf kunt doen.” Dus de vereniging schakelde ook hiervoor adviseurs van Verus in. Die voerden ook deze aanbesteding uit. Met de uitkomst is de vereniging uiteindelijk tevreden: zo’n verplichte Europese aanbesteding kost het nodige, maar er kwam een goed bod uit, waarmee Rehoboth op termijn juist geld kan besparen.

Controleer je beschikking

Laat je WGA-beschikking áltijd controleren, adviseert Carola van der Meeren. En laat dan niet alleen checken of de Belastingdienst wel de juiste gegevens gebruikt, maar zoek ook uit of je beter af bent als eigenrisicodrager of bij het UWV. Schouten: “Ook al ben je al vele jaren eigen risicodrager, dit wil nog niet zeggen dat dat ook voor de komende jaren de juiste beslissing is.”

Vragen hierover? Bel met verzekeringsadviseur Carola van der Meeren, 06 21 81 84 53

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs