U bent hier

Europees gesprek over vrijheid van onderwijs

Vrijheid van onderwijs is een voorwaarde voor het recht op onderwijs. Daarom organiseert ECNAIS, een Europese organisatie van onafhankelijke, niet-overheidsscholen, dinsdag een rondetafelgesprek over de vrijheid van onderwijs met Europarlementariërs.

ECNAIS verenigt 25 leden uit 16 verschillende landen. Verus is ook aangesloten. 

Diversiteit en variëteit 

“We willen een directe dialoog aangaan met de onlangs gekozen Europese Parlementariërs, in het bijzonder de leden van het Culture and Education Committee”, vertelt ECNAIS-secretaris Sofia Reis. Input werd al eerder verzameld bij de leden van ECNAIS. Zij reflecteerden, allemaal vanuit hun eigen situatie, op de vrijheid van onderwijs. Reis: “ECNAIS laat de diversiteit en variëteit van stakeholders in het onderwijs zien.” 

Sleutel voor sociale ongelijkheid

“Vrijheid van onderwijs is een voorwaarde voor het recht op onderwijs”, benadrukt Reis. “Van organisaties als de Wereldbank en de OECD klinkt regelmatig de zorg of we wel voldoende kennis produceren en gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling, welzijn en economische groei. Kwalitatief goed onderwijs wordt alom gezien als één van de sleutels om het complexe probleem van sociale ongelijkheid op te lossen.” Het Europees Parlement is bezig de doelen voor het onderwijs in 2020 te bepalen, ECNAIS wil daarbij een actieve speler zijn met een grote rol. 

Rondetafelgesprek 

Alle leden van het Culture and Education Committee zijn uitgenodigd voor het rondetafelgesprek van dinsdag, samen met 35 vertegenwoordigers van 27 nationale en Europese onderwijsorganisaties.

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs