U bent hier

Estafettefietstocht voor 100 jaar onderwijsvrijheid

Één fietsvlag, één veerboot, ruim 200 leerlingen, 3 dagen, bijna 118 kilometer en één lekke band. Dat waren de ingrediënten van de estafettefietstocht die de Federatie Veluwezoom en IJsselstreek deze week hield. Aanleiding was 100 jaar Onderwijsvrijheid. Opbrengst: 5560 euro voor een basisschool in China.

Bestuurder Jan van der Poel was initiatiefnemer van de estafette. Zijn 14 scholen fietsten allemaal een gedeelte van de tocht die maandagochtend startte in Rouveen en woensdag eindigde bij het Zwolse Provinciehuis.

In beweging komen

Van der Poel wilde in beweging komen, honderd jaar nadat het bijzonder onderwijs financiële gelijkstelling kreeg. “Meer dan een eeuw geleden brachten onze voorouders geld bij elkaar om christelijk onderwijs te kunnen geven. En nu zie je rondom die vrijheid gemakzucht ontstaan”, constateert Van der Poel. “Ik wil weer in beweging komen. Want zo gewoon is de vrijheid van onderwijs niet. Daarom zamelden we ook geld in voor een project in China.”
 
Het eeuwfeest vormt in ons land ook aanleiding de vrijheid van onderwijs ter discussie te stellen, zegt de bestuurder. Niet alleen in de krant maar ook op zijn scholen wordt dat gesprek gevoerd. “De wereld staat niet stil. Ouders veranderen, leraren veranderen en ook in onze scholen horen we de vraag: Wat is christelijk onderwijs? Wij willen vanuit de Bijbel het evangelie delen. Daarin mogen we best wat duidelijker zijn: uitspreken waarin het verschil zit.”

Kijk hier het item terug dat RTV Oost maakte over de estafette

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs