U bent hier

Ervaren schooldirecteur wil verkorte cursus voor registratie schoolleidersregister

“Ik maakte de keuze me helemaal in te zetten voor de school en niet die ene dag per week voor mezelf te pakken om me bij te scholen.” En nu moet directeur Karel Knoester zich registreren voor het schoolleidersregister. Dat kost tijd en geld. “Een groot probleem voor eenpitters.”

Sinds 20 jaar is Knoester directeur van CBS De Hoeksteen in Ooltgensplaat. Aanvankelijk was hij één dag per week uitgeroosterd als directeur en stond de andere dagen voor de klas. Een fulltime directeur zou te duur zijn. 

Ontwikkeling school en omgeving

Toen kwam er ook nog de vraag van een krimpende school uit een naburig dorpje: of Knoester wilde helpen. “Zo werd ik directeur en leerkracht hier en deels directeur op een andere school.” Hij werd ook nog voorzitter PCL (Commissie Permanente Leerlingenzorg) in de regio en zat in de werkgroep om  Passend Onderwijs voor te bereiden. “Ik was dus sterk bezig met de ontwikkeling van de school en omgeving.”

“Maar tijd om je te professionaliseren in de zin zoals dat nu gevraagd wordt, was er simpelweg niet. Ik heb de keuze gemaakt me helemaal in te zetten voor de school.”

Ontslaggrond 

En daar moeten Knoester en zijn bestuur nu voor boeten. Want alle schoolleiders moeten in 2017 verplicht geregistreerd zijn in het schoolleidersregister. Ben je niet geregistreerd, dan is dat een ontslaggrond als schoolleider (voor leraren is er verplichte registratie in het lerarenregister, maar daar zijn -nog- geen consequenties aan verbonden).

Voor registratie moet een schoolleider:

  • een officieel erkende schoolleidersopleiding gevolgd hebben, of;
  • via een assessment aantonen dat hij aan de kwalificaties van de beroepsstandaard voldoet, of:
  • een EVC-procedure positief doorlopen, of:
  • gebruikmaken van Individuele Diplomawaardering. 

Een grote belasting

“Laat ik voorop stellen dat ik het goed vind dat aan het vak van schoolleider en leerkracht waarden gekoppeld zijn. Een schoolleider moet ook  professioneel geschoold zijn. Je moet up to date, fris en goed zijn. Maar… menig eenpitter heeft nu een probleem.”

Want waar een schoolleiderscursus voor ervaren schoolleiders voorheen gecomprimeerd werd tot één jaar, duurt de opleiding nu twee jaar. “Een grote belasting, voor jezelf en de school.”

En dat assessment dan? “Daarvoor geldt dat alleen papieren die je twee jaar of korter geleden hebt gehaald, meetellen.”

Hap uit het budget

Ja, hij had zich al jaren eerder kunnen registreren, dan had Knoester nu slechts een herregistratie hoeven doorlopen. Dat scheelt veel tijd, en dus geld. 

Bovendien is er in de lumpsum 2000 euro per jaar geoormerkt voor professionalisering van de schoolleider. “Maar ik koos er indertijd voor me in dienst te stellen van de school. En het blijven cursussen van 6000 of 7000 euro per jaar. Een behoorlijke hap uit het budget voor een eenpitter die z’n best moet doen financieel rond te komen.” Hij vindt dat de school daarmee een onnodig groot bedrag moet investeren.

Want er is nog wat: Knoester is 60. Als hij de opleiding volgt, heeft hij daar nog maar een paar jaar wat aan. Geen excuus om niet aan de kwaliteitseisen te voldoen, maar voor de schooldirecteur wel een extra reden om voor een uitzondering voor ervaren schoolleiders te vragen. 

Een verkorte cursus

Hij is een goede schoolleider. Door de jaren heen leerde hij in de praktijk begrotingen maken, hij volgde de nodige cursussen en masterclasses… “Ik ben ook zonder papieren een goede schoolleider, maar ik mag natuurlijk mijn eigen vlees niet keuren. Nogmaals: die registratie is goed, maar zorg ervoor dat ervaren schoolleiders een verkorte cursus kunnen doorlopen.”

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs